Папандреу прави нова партия

03.01.2015 | 02:30
Папандреу прави нова партия

Бившият министър-председател на Гърция Георгиус Папандреу се очаква да обяви в събота следобед създаването на нова партия, която ще оглави и с която ще участва в предсрочните избори на 25 януари 2015, съобщава Катимерини.

Бившият лидер на Пасок потвърди на личния си сайт на 2 януари, че ще направи съобщението в 17:30 в атинския музей Бенаки, пазещ произведения на гръцкото изкуство, книги и предмети от Византия и древния свят.

„Време е за следващата голяма стъпка на прогресивните сили в страната. Време е да изградим заедно нов политически дом, който ще обедини идеите ни и прогресивните ни ценности и ще обедини самите нас“, пише Папандреу.

Движението ще помогне на Гърция да преодолее кризата и да се възстанови, на „основано на принципите на демокрацията, социализма и устойчивото развитие, обещава“ съобщава официалният му сайт.

Петима депутати от Пасок се очаква да го подкрепят, включително бившият министър на транспорта Димитрис Репас.

Социалистическата партия реагира бурно на съобщението за създаване на нова партия от Папандреу.

„Натъжени сме от неморалния и неетичен акт на Георгиус Папандреу, целящ да разцепи Пасок“, се казва в съобщението на партията.

„За съжалене той се държи като наследник, който иска да унищожи създадената от баща му партия, която го уважи като го избра за свой президент и му помогна да стане министър-председател“.

Целта на Папандреу е да изведе новата формация до трета политическа сила преди Пасок, То Потами и Златна зора, за да се превърне в балансьор в гръцката политика.

Папандреу пренебрегна обществените призиви да не разцепва основаната от баща му през 1974 партия, особено след като в последно време Сириза й отне доста членове.

Говорителят на Сириза отхвърли възможността за сътрудничество, съобщава радио Vima.

 

Социалистите обявиха, че евродепутатката Ева Каили ще поеме ролята на говорител на Пасок по време на предизборната кампания.

 


 

62-годишният наследник на политическата династия Папандреу напусна поста на министър-председател през ноември 2011, след като предложението му за референдум за европейското бъдеще на страната бе отхвърлено от европейските лидери, включително Ангела Меркел, която заплаши да изхвърли Гърция от еврозоната.

В момента е президент на Социалистическия интернационал.