Правителствата да са готови за преселване на хора заради промените в климата: Томас

08.12.2014 | 10:46
Правителствата да са готови за преселване на хора заради промените в климата: Томас

Интервю по скайп на Алис Томас, мениджър Refugees International - програма Climate Displacement за Ивон Ман от студиото на Bloomberg в Хонконг за ефекта от бедствията на Филипините.


Още по темата

Изглежда Хагупит е пощадил някои от зоните, които бяха най-силно засегнати от тайфуна Хаян. Например Таклобан е оцелял, но има райони, които силно пострадаха миналата година и сега отново бяха поразени. В момента с някои от тези райони на Филипините все още няма връзка. Така че трудно да се разбере какви са щетите.

Вие се върнахте от Филипините. Кажете какво видяхте там, има ли напредък от миналата година като възстановяване от бурята?

Бях изумена колко много са направили на някои места.

В град Таклобан например беше съвсем различно спрямо февруари. Виждаше се, че са работили постоянно, непрекъснато.. резултатите са налице, благодарение на самите филипинци, както и на цялата хуманитарна помощ, която бе изпратена.

Няма съмнение обаче, че този тайфун е нанесъл огромни щети. Очакваме да има много принудително преселени хора. Голяма част от източната част на Филипините, където бурята мина отново е много бедна. Хората не живеят в бетонни сгради, а в паянтови бараки.

Хаян предизвика принудителното преселване на 4 млн души. Така че въпреки че този път спасихме много хора и че много се направи с ранното предупреждаване на хората и това спаси много човешки животи, щетите са огромни. Много хора са без дом.

 

Да, подготовката за подобни явления е жизненоважна за възстановителните работи. Говорихте за Хаян, но правителството обяви, че ще преместят над 200 000 души, които живеят в опасни райони. Ще имаме ли подобна реакция при Хагупит?

Добър въпрос. Правителството съобщи, че ще премести хората, които живеят в опасните райони, но аз самата видях, че това става изключително бавно.

Проблемът е, че все още няма достатъчно терени на разположение, близо до морето, където да се заселят хората, които са били преселени.

Имаме евакуирани, но те са съвсем малка част от тези, които правителството смята да пресели. Аз се възхищавам на политическата воля да се релокализират хората.

С промените в климата знаем, че много правителства по света ще трябва да започнат да мислят за подобни ситуации. За безопасността на хората. Това обаче е много труден процес. Остава да видим как ще се справят на Филипините. Дали правителството ще успее.


Алис Томас работи за Refugees International от май 2010 като мениджър на програмата за преселването на хора поради промените в климата. Работила е за Earthjustice (бивш Sierra Club Legal Defense Fund), където е помагала за възстановяването на общности от влиянието на замърсяването и промените в климата, работила в в Узбекистан и Босна по проблеми, свързани с управление на околната среда.