Новата ЕК се събра на първото си пленарно заседание

Председателят Жан-Клод Юнкер представи програмата на екипа си

05.11.2014 | 15:57 Редактор: Ирина Георгиева
Новата ЕК се събра на първото си пленарно заседание

Новата ЕК се събра на първото си пленарно заседание. Председателят Жан-Клод Юнкер представи програмата на екипа си. Той се състои от четирима бивши премиери, петима бивши вицепремиери и 19 бивши министри. 

Цели три часа от първото заседание на новата ЕК бяха посветени на политически оценки за оповестената вчера икономическа прогноза на Брюксел. „Ще отделим специално внимание и на социалните аспекти, защото те не са по-маловажни от финансовите, подчерта Жан-Клод Юнкер. На първия си брифинг пред журналисти новият председател на ЕК засегна темата за Украйна. ЕК не вижда основания за скорошно облекчаване или отмяна на санкциите срещу Русия, коментира Юнкер. 

"Моето впечатление е, че санкциите, които имаме в момента, ще останат където и каквито са. От развитието на ситуацията ще зависи дали ще има разширяване или задълбочаване. Това обаче не е въпрос, на който трябва да бъде даден отговор днес." - допълни Юнкер.

Юнкер съобщи, че първата страна извън Евросъюза, която ще посети, ще е Украйна. Като основни приоритети през следващите 5 години той очерта икономическото съживяване, борбата с безработицата, привличането на повече инвестиции, но и придържането към строгите бюджетни правила.