Г20 допусна участието на Путин на срещата в Брисбейн

13.10.2014 | 10:37
Г20 допусна участието на Путин на срещата в Брисбейн

Министърът-председателят на Австралия предупреди, че има намерение да бъде рязък с руския президент Владимир Путин по време на срещата на Г20 в Брисбейн през ноември, съобщи АП.

Абът ще поиска пълното сътрудничество на руските власти в холандското разследване на обстоятелствата около сваления самолет на Malaysia Airlines MH17 в Източна Украйна.

Владимир Путин потвърди, че ще участва на срещата на лидерите на двайсетте най-големи световни икономики, която ще се проведе в Австралия.

На 13 октомври 2014 Тони Абът съобщи пред журналисти, че ще поиска двустранна среща с Путин, на която двамата да говорят за подкрепяните от Русия сепаратисти, свалили MH17 на 17 юли, съобщава АП. При катастрофата на самолета загинаха 298 души, сред които 28 граждани на Австралия.

Абът каза, че очаква разговорът му с Путин да е най-тежкият, който руският лидер ще има на срещата в Брисбейн.

В Австралия се води дебат по въпроса за участието на руския президент на срещата на Г20 през ноември.

Бил Шортън, лидер на опозицията, изрази несъгласие с решението на правителството да допусне Путин на срещата. Шортън критикува премиера Тони Абът.

Министърът на финансите на Австралия обясни за телевизия ABC на 12 октомври, че правителството в Канбера е приело Русия да участва, защото това ще бъде единственият случай, в който биха могли да принудят Путин открито да говори за това, което се е случило през юли.


Още по темата

Коментар от Сидни на Пол Алън от Bloomberg за Джон Доусън от студиото на Bloomberg в Хонконг:

Има много дебати дали Путин трябва да участва в Г20.

 

Правителството на Австралия бе поставено под известен натиск да затвори вратите за Владимир Путин не само заради руските действия в Украйна, но главно заради сваления самолет на Malaysia Airlines MH17 над Източна Украйна през юли, при което загинаха 38 австралийци.

Срещата на търговските министри на Г20 бе проведена малко след инцидента и на нея бе обсъждано дали е възможно Русия да бъде изгонена.

Никой не беше сигурен дали това е възможно. Във всеки случай няма прецедент на Г20 - да се гони президент на страна-членка.

Австралийският министър на финансите Джо Хоки потвърди през уикенда по националната телевизия. Той каза, че руският президент ще пристигне в Брисбейн за срещата на Г20. Че има консенсус сред членовете на групата, че той трябва да присъства.

Германският канцлер и американският президент са били категорични, че искат Путин да присъства на срещата на Г20.

Джо Хоки каза, че Австралия не е искала едностранно да решава да изключва някого от срещата.

 

Какви са шансовете Путин да бъде приет хладно?

Да, определено ще бъде доста интересна среща за Владимир Путин. Обикновено разговорите на Г20 са доста сухи, а сега ще имаме някакво напрежение и цвят.

Джо Хоки е разговарял с руския министър на финансите през уикенда. Тогава е получил уверения, че Владимир Путин ще участва.

Хоки каза, че е споделил с руския финансов министър мнението на Австралия за руските действия в Украйна. Уверил го е, че темата ще бъде обсъдена в пълен и прям диалог в Брисбейн.

Така че уикендът няма да е особено приятен за Владимир Путин, ако дойде в Брисбейн през ноевмври.