Въздушните удари срещу джихадистите повишават заплахата от тероризъм

Обама проведе среща с представители на Саудитска Арабия, Ирак, Бахрейн, Катар и ОАЕ

24.09.2014 | 12:48 Редактор: Ирина Георгиева
Въздушните удари срещу джихадистите повишават заплахата от тероризъм

Американските власти повишиха тревогата за терористична опасност на своя територия. Службите имат данни, че екстремисти от групировките Ислямска държава и Ал Кайда планират терористичен акт срещу САЩ и Европа. 

Бомбардоривките в Ирак и Сирия продължават, а иракският премиер Хайдер ал Абади призова те да бъдат още по-ефективни. Пентагонът пък предупреди – войната с джихадистите може да продължи години.

Според информацията на американските служби, бойци, заемащи високи постове в Ал Кайда, базирани основно в Сирия, се намират в последния етап от планиране атаки в Европа или в континенталната част на САЩ. Опасенията идват на фона на заплаха от страна на джихадистите за реванш за въздушните удари, които понасят в Ирак и Сирия, както и готовността на групировката „Войници на Халифата“ също да атакува посолства и граждани на западните държави.

В Ню Йорк американският президент Барак Обама проведе среща с представители на Саудитска Арабия, Ирак, Бахрейн, Катар и ОАЕ, след която партньорите изразиха увереност, че скоро групировката Ислямска държава ще бъде унищожена.

Следващата стъпка пък ще бъде нов опит за неутрализиране на крайно екстремистката идеология, водеща до кръвопролития. Обама обаче предупреждава – това няма да стане нито бързо, нито лесно. 

"Ние сме на ясно, че е на лице сериозна опасност. Много държави също я виждат, за това са и тези наши партньорски усилия за установяването на суверен Ирак, който да запази териториалната си цялост и да не е източник на нестабилнсот. В Сирия също искаме да видим мир, да видим милиони цивилни, които се завръщат в домовете си. Това е само начало на усилията ни." - коментира Обама. 

В интервю за CNN иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че отговорът на международната общност на заплахата о джихадистите е позакъснял.

„Ние многократно предупреждавахме, че нещата ще ескалират, но никой не ни слушаше“, казва той, и добавя: "одобрявам действията срещу Ислямска държава, но трябва да са по-ефективни."

Междувременно ЕС съобщи, че броят на европейците, които воюват в Сирия и Ирак на страната на джихадистите, в рамките на няколко месеца се е повишил до три хиляди души.