Двама души загинаха при преобръщане на ферибот край Филипините

Силен тайфун приближава Филипините

14.09.2014 | 11:27 Редактор:
Двама души загинаха при преобръщане на ферибот край Филипините
Двама души загинаха при преобръщане на ферибот край Филипините

Силен тайфун приближава Филипините. Очаква се природната стихия да бъде съпроводена с вятър със скорост от 160 км/час. Властите предупреждават местните жители да се готвят за наводнения, свлачища и приливни вълни.

Междувременно двама души загинаха, а повече от 100 бяха спасени след като ферибот потъна край бреговете на Филипините. Три кораба, два от които чуждестранни търговски са помогнали за превозването на спасените от ферибота. Бреговата охрана във Филипините разследва причините за инцидента. 

"Разследваме причините. Вземаме под внимание метеорологичните условия, маршрута на ферибота. Това, което установихме засега е леко смущение, предизвикано от мусона." - обясни капитанът Джоузеф Койм.

От службата за брегова охрана казаха, че продължава издирването на оцелели и загинали, защото не е сигурно колко още пътници е имало на брода извън регистрираните 58 пътници и 26-членен екипаж. 

Инцидентите с фериботи във Филипините не са рядкост. Броят на жертвите понякога достига стотици. Архипелагът разполага със 7 100 острова и се слави с пословично лош рекорд за морска безопасност. Причината до голяма степен се крие в лошото състояние на плавателните съдове и превозването на много повече пътници от допустимото.