Израел планира продължаване на военната офанзива в Газа

Нетаняху свърза Хамас с джихадистката организация Ислямска държава

21.08.2014 | 09:04 Редактор: Ирина Георгиева
Израел планира продължаване на военната офанзива в Газа

Израел планира продължаване на военната офанзива в Газа с всички възможни средства. Това обяви премиерът на страната Бенямин Нетаняху. В специално обръщение пред националната телевизия, той свърза Хамас с джихадистката организация „Ислямска държава“. В същото време, Съветът за сигурност на ООН изрази сериозна загриженост, заради новата ескалация на конфликта.

Израелските власти са категорични, че няма да спрат своята офанзива, преди да гарантират сигурността на всички граждани на Израел.

"Хамас е като Ислямска държава. Ислямска държава е като Хамас – това са клоните на едно и също дърво. Светът е шокиран от зверствата на джихадистите. Случилото се с американския журналист показва какви са тези хора. Е, ние се сблъскваме със същите свирепи хора, които изстрелват ракети срещу нас, които искат да осъществят масови убийства, които стрелят по тинейджъри и дори хвърлят свои хора от 6-ия етаж на сгради." - коментира Нетаняху.

Хамас реагира, наричайки коментарите на премиера Нетаняху – опит да се прикрият провалите израелските военни, в това число неуспешната атака срещу военния командир на Хамас Мохамед Даиф, при която загинaха съпругата му и детето му.

"Речта на Нетаняху е патетичен опит да прикрие провалите, както и да маскира липсата на каквото и да е сериозно отношение към постигането на примирие. Атаките срещу ръководството на Хамас няма да ни уплашат. Напротив, ще продължим да защитаваме нашите хора и да разобличаваме престъпленията на Израел." - обяви Сами Зухри, говорител на Хамас.

След извънредно заседание, Съветът за сигурност призова за незабавно подновяване на преговорите между Хамас и Израел, като първа стъпка да бъде иницииране на устойчиво примирие. Междувременно хуманитарни организации призоваха Израел да допусне техни представители в Газа, за да разследват сигналите за нарушаване на международното хуманитарно право. В съвместно изявление Amnesty International и Human Rights Watch обвиниха Израел, че играе бюрократични игрички, ограничавайки достъпът им.