Обама: ООН и Русия ще разследват катастрофата

18.07.2014 | 22:45
Обама: ООН и Русия ще разследват катастрофата

 

Президентът на САЩ Барак Обама поиска Русия да спре да поддържа сепаратистите в Източна Украйна след свалянето на MH17 с ракети земя-въздух, които според него са били изстреляли от територията на сепаратистите и повишават вероятността от нови санкции.

Най-малко един американец е бил сред пътниците на борда, каза Обама и призова САЩ и Украйна, и сепаратистите да прекратят огъня.

Според него не е възможно украинските сепаратисти да действат по този начин без обучение и сложно оборудване, осигурено от Русия.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви също, че по всяка вероятност самолетът е бил свален с ракета земя-въздух, изстреляна от Бук в зоната, под контрола на проруските сепаратисти.

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Виталий Чуркин поиска ООН да разследва не само катастрофата, но и действията на украинските авиационни власти.

 

Интерпол съобщи, че се готви до 48ч. да изпрати кризисен екип да помогне за идентификацията на жертвите на катастрофата.

 

На мястото на инцидента пристигна екип от ОССЕ, които твърдят, че не могат да се движат свободно в района, съобщава АФП.


Междувременно се появиха скандални разкрития, изнесени от украинските служби за сигурност.

Те засилват твърденията, че разбилият се самолет е терористичен акт.

Службите са засекли телефонен разговор между проруски сепаратисти от Източна Украйна и офицери от руското военно разузнаване.

От това, което се чува от записа става ясно, че някой от сепаратистите е свалил самолета на Малайзийските авиолинии.

Линк към записа, публикуван в Youtube бе качен на 18 юли на официалния сайт на Службата за безопасност на Украйна. Ръководителят на СБУ, Валентин Наливайченко съобщи за записа на брифинг пред медиите.