САЩ увеличава мерките за сигурност в презокеанските полети

Мерките идват по време на най-засиления самолетен трафик - в разгара на летния туристически сезон и преди националния празник на САЩ – 4 юли

03.07.2014 | 15:17 Редактор: Мариета Иванова
САЩ увеличава мерките за сигурност в презокеанските полети

САЩ повишават мерките за сигурност, свързани с всички презокеански самолетни полети. Властите са получили информация, че терористи от „Ал Кайда“ в Сирия и Йемен разработват специални бомби, които остават незабележими при електронните проверки по летищата.

Повишените мерки за сигурност, които включват допълнителна проверка на дрехите и багажа на пътниците, ще засегнат много летища в Европа, Африка и Близкия Изток, ползвани от авиокомпаниите за директни полети към Америка. По-конкретна информация за летищата и страните, които ще станат обект на засилени проверки не се съобщава.

От Департамента по вътрешна сигурност коментираха само, че работят в тясна координация с партньорските служби. Мерките идват по време на най-засиления самолетен трафик в разгара на летния туристически сезон и преди националният празник на САЩ – 4 юли.

По информация на Ройтерс САЩ и Европа обсъждат възможността за инсталиране на допълнителни детектори на бомби на големите международни летища.

ABC пък посочва, че дизайнът на своеобразните стелт-експлозиви на терористите не включва употребата на метал.

Притесненията на САЩ идват от факта, че последните успехи на бойното поле на групировката Ислямска държава в Ирак и Левант привлича към своята кауза много джихадисти от Централна Европа, които имат лесен достъп до големи летища.