Сблъсъци в Косовска Митровица

Недоволството на албански демонстранти е провокирано от това, че етническите сърби в града продължават тригодишната си блокада на един от ключовите мостове

23.06.2014 | 09:21 Редактор: Ирина Георгиева
Сблъсъци в Косовска Митровица

Сблъсъци в Косовска Митровица. Полицията прибегна до употребата на сълзотворен газ и гумени куршуми, а албански демонстранти обръщаха коли и хвърляха камъни по органите на реда. Недоволството им е провокирано от това, че етническите сърби в града продължават тригодишната си блокада на един от ключовите мостове. 

Това е един от най-ярките примери за граждански бунт след като Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Полски военни, част от мисията на ЕС в региона, трябваше да се справят със стотици албанци. С камъни и бутилки по органите на реда, те настояват сърбите, които държат под блокада един от мостовете в града вече три години, да го освободят за свободно преминаване.

Американски войници от мирните сили на НАТО блокираха достъпа на албанците до моста. По време на сблъсъците са ранени 13 полицаи и 10 цивилни. 5 души са арестувани. Изгорените автомобили са 6.

Напрежението между сърби и албанци често взима връх в Косовска Митровица. Сърбия не признава независимостта на Косово, но миналата година се съгласи да даде контрола над малка част, населена със сърби в северната част на Косово, след договор, постигнат със съдействието на ЕС. В замяна Белгард получи зелена светлина да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Интеграцията на сърбите в Северно Косово обаче е трудна и на практика не се осъществява.