Възстановяването на САЩ ще се усили с реформи: ОИСР

13.06.2014 | 16:59
Възстановяването на САЩ ще се усили с реформи: ОИСР

Икономическото възстановяване в САЩ е по-силно от повечето страни в ОИСР, но ще остане бавно, освен ако не бъдат предприети нови реформи за насърчаване на растежа, пише в последното изследване на ОИСР за САЩ.

Американското възстановяване се усеща в редица сектори.  Повечето банки се завръщат към добро здраве, цените на жилищата растат, а безработицата падна.

На този фон ръстът може да бъде насърчен от нови реформи в данъчното облагане, образованието, имиграцията и условията на труд– всички биха подобрили икономическата перспектива за семействата със средни доходи.

“Това не е обичайното възстановяване на САЩ– темповете на растеж в перспектива са бавни,” заяви ген.-секретар на ОИСР Анхел Гурия по време на представяне на анализа във Вашингтон, заедно с Джейсън Фърман, председател на Съвета на икономическите съветници. “Необходими са бързи мерки за изпълнение на реформите, които да подкрепят потенциала за ръст и в това отношение приветствам съобщението, направено наскоро от президента Обама за конкретни действия за намаляване на въглеродните емисии.”

Според доклада на ОИСР трудовият пазар в САЩ още не е възвърнал нормалните си нива. Безработицата спадна бързо, но много обезсърчени работници са спрели да търсят работа изобщо, а мнозина заети на половин ден биха желали да работят повече часове.

Намирането на работа остава предизвикателство, особено за дългосрочно безработните в САЩ.

Анализът насърчава тясното сътрудничество между бизнеса и правителството в решаване на този проблем. Ключова бизнес стратегия би била повишаване на квалификацията на работниците, с цел повишаване на производителността. Това често води до по-високи корпоративни печалби.

Анализът посочва рисковете за възстановяването на САЩ, като новото отслабване на жилищния пазар, турбуленциите на финансовия пазар и евентуално отслабване на ръста на производителността. В документа се прогнозира постепенно прекратяване на неконвенционалната валутна политика с увеличаването на заетостта и доближаване на инфлацията до целта на Фед от 2%.

Изследването посочва, че неравенството в доходите в САЩ е високо. Средната класа и семействата в непривилегировано положение са изправени през променящ се пазар на труда, с високи цени за образование и здравеопазване. Ако тези проблеми не могат да се решат лесно, анализът приветства наскоро започнатите или предвиждани реформи: реформа в здравната система в подкрепа на уязвимите семейства с достъп до висококачествени грижи; решаване на проблемите на психичното здраве за намаляване на загубата на работа и травми; предучилищното образование би могло да е добра инвестиция в бъдещето на децата и в помощ на родителите от средната класа; а платеното майчинство би помогнало на работещите жени.

ОИСР приветства “енергийното възраждане” на САЩ, насърчено от новите технологии в хидравличния фракинг, подкрепили възстановяването и създаването на работни места и превърнали страната в най-големия производител на газ в света, като същевременно е намалила емисиите парникови газове.

Изследването признава многообразните екологични предизвикателства и проблеми с безопасността в резултат на новия енергиен бум, отбелязвайки, че възобновяемата енергия също е отбелязала очакван ръст.

ОИСР препоръчва въвеждането на адекватно оценяване на емисиите парникови газове и подкрепя иновациите в енергийната ефективност и нисковъглеродните технологии.

/Графика: ОИСР/