ЕК, Русия и Украйна търсят решение за ценообразуването на газа

Трите страни ще продължат с взаимните консултации до 16 юни

12.06.2014 | 14:22 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК, Русия и Украйна търсят решение за ценообразуването на газа

ЕК, Русия и Украйна търсят решение за ценообразуването на газа. Официалните лица от трите страни ще продължат с взаимните консултации до понеделник. Очаква се тогава Газпром да обяви, че ще спре доставките на синьо гориво към Украйна.

Европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, който бе посредник на провалените преговори, заяви че е изготвена рамка, която би трябвало да уреди въпроса за цената на газа поне за една година. Въпреки неяснотата относно съдбата на синьото гориво, следващите 48 часа ще определят до голяма степен разрешаването на енергийния въпрос. Руският енергиен министър Александър Новак, заяви че страните ще поддържат телефонен контакт до новата им среща.

"Съгласни сме, че бъдещите срещи трябва да бъдат факт, след като отделни страни са се консултирали предварително. Но виждаме, че Украйна и ЕС имат желание да се стигне до споразумение. Разбира се всичко ще е наред, след като парите, които се дължат към Газпром бъдат изплатени."

Следваща дискусия не е насрочена, а от понеделник, 16 юни, "Газпром" ще въведе предплата за газовите доставки за Украйна, ако дотогава не бъдат разплатени задълженията на Киев. Това е втора отсрочка, която Москва прави в хода на преговорите с Киев. До този момент Украйна е платила 786 милиона долара за синьото гориво, но не е готова да плаща повече, освен ако няма гаранциите от Русия.