Още $1 млрд за американските военни в Европа

04.06.2014 | 13:48
Още $1 млрд за американските военни в Европа

Президентът на САЩ Барак Обама обяви план за 1 милиард долара за засилване на американското военно присъствие в Европа.
Целта е да се гарантира сигурността на приятелските страни в региона, обезпокоени от руската военна заплаха.
Това се случи в началото на 4-дневната обиколка на американския президент, целяща да покаже обединен фронт в лицето на руската агресия в Украйна.

В разговорите в Полша, Белгия и Франция Барак Обама ще предупреди Москва за последиците от опитите за по-нататъшно дестабилизиране на Украйна.

"Всички сме съгласни, че Москва ще плати цената за евентуални по-нататъшни провокации, включително, ако това е необходимо чрез налагането на допълнителни санкции. Русия има задължението да разговаря конструктивно с украинското правителство и да спре притока на терористи  и оръжие в източна Украйна", заяви Барак Обама.

Русия обяви, че е постигнала напредък в преговорите с Украйна по въпроса доставките на газ.
Газпром настоява, че Украйна дължи 1,5 милиарда долара за доставки от декември 2013 и още 2 милирада за април и май 2014.
Украйна иска да договори отстъпки за бъдешите доставки преди да изплати дължимите суми.
Киев предлага около 270 долара за 1000 куб. метра газ. Газпром настоява за двойно по-висока цена – 500 долара.

На срещата в Киев с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, Барак Обама обеща доставка на бронирани жилетки, прибори за нощно виждане и комуникационни инструменти за 5 млн долара, съобщава АП.

Обама и Порошенко са обсъдили евентуалното участие на САЩ в подготовката на украинските сили на реда и армията, както и план за изход от кризата, намаляване на енергийната зависимост на Украйна от Русия.