За спешните реформи в Индия ще са необходими най-малко 10 години

Партията на Нарендра Моди спечели изборите в страната

17.05.2014 | 18:30 Редактор: Мариета Иванова
За спешните реформи в Индия ще са необходими най-малко 10 години

Бъдещият премиер на Индия Нарендра Моди заяви, че се нуждае от 10 години, за да изпълни наложителните икономически реформи в страната. Водената от него Индийската народна партия беше официално обявена за победител на парламентарните избори, при които спечели 282 места от общо 543 в парламента.

Триумфът беше отбелязан с танци и фойерверки. В емоционална реч пред своите симпатизанти, празнуващи изборния успях, Моди покани всеки гражданин на своеобразно пътуване на развитието.

„Братя и сестри, никой на света не може да спре държава с население от 1,25 млрд. души! Трябва да превърнем 21 век в златен за Индия. Имам нужда от не повече от 10 години за това”, заяви бъдещият премиер на Индия.

Моди трябва да осъществи отдавана чакани икономически реформи. Икономиката на страната вече записа най-големия си спад от 1980 г. насам. Голямо предизвикателство пред новата власт е високата инфлация.

В своята предизборна кампания Моди обеща много инвестиции в енергетиката, пътната и жп инфраструктура, както и ускоряване на икономическия растеж. Той предвижда също данъчна реформа и промени в трудовия пазар, които да доведат чуждестранни инвеститори. Една от амбициозните цели на Моди е да създаде 10 милиона работни места.