301 загинали в мината в Сома, Турция

17.05.2014 | 21:02
301 загинали в мината в Сома, Турция

 

Нов пожар затруднява усилията на спасителните екипи, съобщи на 17 май 2014 министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз, цитиран от турските медии.

 

485 миньори или са успели да излязат, или са били спасени след взрива и пожара в мината.

Новият пожар избухнал в друга секция на мината, на около 250 метра от мястото, където са хората под земята, обясни Йълдъз.

„По наши изчисления под земята има най-много трима миньори. Разбира се, продължаваме спасителните операции, но има нов пожар и нивата на метан се повишават“, каза министърът.

Хиляди излязоха на протести в Турция в знак на протест срещу небрежността, довела до най-голямата индустриална авария в страната.

Операторът на мината все още не обявява причината за пожара под земята. Управителят на компанията, Soma Holding, Алп Гюлкан заяви, че няма връзки с министър-председателя Ердоган, а управляващата Партия на справедливостта обясни, че мината е проверявана 11 пъти.

Опонентите на Ердоган обвиниха правителството за аварията, която според тях се дължи на приватизацията и обясниха инцидента с политическите връзки на новия собственик, довели до отслабване на контрола.

Запитан за връзките на Soma Holdings с управляващата партия на министър-председателя Ердоган, директорът на мината, Догру потвърди, че съпругата му е местен активист на Партията на справедливостта, съобщава Ройтерс.

Как протичат спасителните операции – във видеото.