Нови интернет регулации в САЩ

Комисията за регулиране на интернет в САЩ обмисля да наложи нови правила за достъп до глобалната мрежа. Според някои наблюдатели обаче те не са достатъчно строги

25.04.2014 | 18:25 Редактор: Георги Стоянов
Нови интернет регулации в САЩ

Комисията за регулиране на интернет в САЩ обмисля да наложи нови правила за достъп до глобалната мрежа. Според някои наблюдатели обаче те не са достатъчно строги.

Според сегашните правила доставчиците на интернет като Comcast, AT&T и всички, които имат широколентов достъп до мрежата, могат легално да забавят и дори да блокират определени интернет страници, примерно, защото представляват прекалено голяма конкуренция на Netflix.

Също така правилата позволяват на предлагащи интернет съдържание компании като Netflix и Amazon да плащат за по-добър достъп до мрежата. Всъщност Netflix вече са платили милиони долари на Comcast за тази услуга.

Сега обаче Netflix казват, че това не е честно. Потребителите така или иначе плащат доста висока цена за услугите, които ползват. Освен това има и малки компании, които нямат финансвата възможност да плащат на Comcas и AT&T за по-добър достъп до интернет.

Същевременно преди три седмици ЕС гласува директива, гарантираща пълната неутралност на интернет пространството.