Не можем да бъдем оптимисти за влизане на България в Шенген през март: Ясен Георгиев

Няма мнозинство за приемането на България в безвизовото пространство сред страните-членки, твърди анализаторът

06.12.2014 | 20:57 Редактор: Петко Трухчев
Не можем да бъдем оптимисти за влизане на България в Шенген през март: Ясен Георгиев

"Дали България ще влезе в Шенген е изключително политизиран въпрос. Няма мнозинство в наша полза сред страните-членки за приемането ни. По-скоро не можем да бъдем оптимисти". Така коментира заявките за приемането на България в Шенген през март месец догодина анализаторът от Института за икономическа политика Ясен Георгиев в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков. Георгиев заяви, че единствените сигурни ползи от Южен поток биха били за строителния сектор.

Още по темата

 "Всичко друго за пропуснати ползи от спирането на Южен поток са интерпретации на този етап. Спекулациите за потенциалните ползи от проекта ще продължат дълго време", коментира икономистът.

Още по темата

 Според Георгиев предвидения в проектобюджет 2014 година ръст на икономиката от 0,8% е леко занижен. Той определи критиките към бюджета, че не предлагат реформи с ключови сектори, като неоснователни. По думите му реформите не се правят според бюджета, а трябва да го предхождат.

Във връзка с предложението на Патриотичния фронт за въвеждане на задължително гласуване от 2015г.  Георгиев коментира, че едно такова нововъведение ще струва скъпо на бюджета, тъй като ще се увеличат разходите върху изборния процес. От друга страна ако се въведе и електронното гласуване то би спестило средства за провеждането на изборите зад граница.

От трансатлантическото споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС биха спечелили най-много фирмите подизпълнителки у нас, които имат договори със страни, които изнасят големи по обем продукции. Това би се отразило възходящо на промишлено-индустриалното производство у нас, коментира Георгиев. Българските фирми в IT сектора могат да се възползват директно от това споразумение, тъй като те имат най-силни преки търговски отношения със САЩ, посочи анализаторът.

Разговорът на водещия Ивайло Лаков с Ясен Георгиев от Института за икономическа политика вижте във видеото!