Ще спре ли поевтиняването на акциите на Apple

От февруари насам акциите на компанията не могат да се възстановят

04.08.2015 | 16:06 Редактор:
Ще спре ли поевтиняването на акциите на Apple
Ще спре ли поевтиняването на акциите на Apple

На 23 февруари 2015 г. акциите на Apple затвориха на рекордно високо ниво от 133 долара на акция. Оттогава до 4 август те поевтиняха с над 10%, достигайки малко над 118 долара на акция.  

Според много анализатори акциите на Apple можеше да са достигнали ниво на подкрепа в петък (31 юли), когато цената им се изравни с 200-дневната плъзгаща средна и след това леко я надхвърли. След това обаче акциите отново поевтиняха до ниво под 200-дневната плъзгаща средна и въпросът е дали в момента не са достигнали ниво на съпротива.

Акциите на Apple представляват 4% от S&P и 13% от NASDAQ и могат да оказват влияние на стойностите на тези индекси. Корелацията между движението на акциите на Apple и движението на Shanghai Composite индекса за последните 120 дни е 0,26, което показва, че връзката между тях е слаба, но все пак я има. Акциите в Китай поевтиняват, а изглежда смарт часовникът Apple Watch ще разочарова високите очаквания на компанията и инвеститорите.

Техническият анализ показва, че акциите на Apple може и скоро да тръгнат нагоре, но фундаменталният изкарва на показ някои от предизвикателствата, които могат да попречат това да се осъществи.