HTC разочарова инвеститорите

Компанията отписа активи и понижи прогнозата си за продажбите.

08.06.2015 | 13:21 Редактор: Велко Каменов
HTC разочарова инвеститорите

Тайванският производител на смартфони HTC намали прогнозата си за продажбите през второто тримесечие с 35% и обяви отписването на активи на стойност 94 милиона щатски долара. Новините разочароваха инвеститорите и акциите на компанията се сринаха с позволения максимум на борсата в Тайпе (9,9%), удряйки 10-годишно дъно.

На 2 юни се проведе годишното общо събрание с инвеститорите в компанията и президентът и главен изпълнителен директор Чъ Уан се извини за слабото представяне и обеща подобрение. Вместо това обаче, 4 дни по-късно, тя разочарова още повече инвеститорите, намалявайки прогнозата за продажбите на HTC за второто тримесечие на 2015 г. с 35%. Като причини бяха изтъкнати слабите продажби във високия клас смартфони и слабото търсене от Китай. Смартфонът от висок клас HTC M9 излезе на пазара през второто тримесечие на тази година и очевидно продажбите му не вървят много добре.

Отписването на активи на стойност 94 милиона щатски долара представлява дори по-сериозен проблем, защото сумата е два пъти по-голяма от нетната печалба на HTC за цялата 2014 г. Имайки предвид спадът в продажбите през тази година, вероятно компанията ще завърши 2015 г. със загуба.

Според някои анализатори само няколко производители на смартфони ще оцелеят в дългосрочен план и много от сегашните ще изчезнат. В последно време HTC не показва, че ще е сред първите.