България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Руски паметник" след ремонта - счупени плочки, кал...

Всичко се подмени, няма и задръствания, контрираха от Столична община

16.02.2016 | 12:21 Редактор: Василия Пейчева
bgonair.bg

Четири месеца след ремонта на "Руски паметник" в медийното пространство се появяват информации, че състоянието на новия участък не е добро. Граждани съобщават, че има счупени и липсващи плочки, а прочутото зелено трамвайно трасе е кално и не съвсем зелено.

Още по темата

"Насочваме вниманието към "Руски паметник", защото смятаме, че това е поредният некачествено изпълнен проект от страна на Столична община. Говорим за проект, за задание, за самото изпълнение, за използваните материали и за поддръжката", обвини Христо Илиев от гражданската инициатива "Спаси София" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Той разказа, че гражданската инициатива се е допитала до международни експерти, които изразили съмнение за качеството на изпълнението на проекта.

"Има проблем както в бетонната основа на трамваите, така и в поставянето на самите трамвайни релси към бетона. Има проблеми в арматурата, в изолацията. Това са притеснителни забележки, които започнаха и да се проявяват. Вече зеленото трасе не изглежда особено зелено, което не се случва в Западна Европа дори и посред зима. Столична община скри проекта от гражданите и доказа, че не работи в партньорство с тях", критикува още Христо Илиев.

Инж. Васил Начевски, директор на Дирекция "Транспортна инфраструктура" към Столична община, уточни, че ремонтът на "Руски паметник" има 5 години гаранционен срок, при който изпълнителят е длъжен да поддържа обекта в изправност.

Той допълни, че новата организация на движение вече намалява задръстванията и ефектът се вижда.

"Тука преди не можеше да се минава - имаше деформирана настилка, пропадания, задръствания.  Всичко се подмени - водопроводи и канали. Има и ново улично осветление, има нова организация на движение, преместиха се и трамваите", отчете инж. Начевски.

Зелените релси той подчерта, че са експериментален участък и снегът също е оказал влияние върху тревната настилка.

"Преминаването на автомобили през зелената площ също нарушава целостта на настилката", отбеляза експертът.