България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

А. Кутев: Вотът на недоверие не се прави, за да свали правителството

Целта му е да покаже слабостите в управлението и да извади онези от тях, която са наистина фрапиращи, поясни той

25.01.2016 | 12:29 Редактор: Ирина Георгиева
А. Кутев: Вотът на недоверие не се прави, за да свали правителството

Вотът на недоверие не се прави, за да свали правителството. Целта му е да покаже слабостите в управлението и да извади онези от тях, която са наистина фрапиращи. Това обясни Антон Кутев от БСП лява България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му вотът на недоверие не е трябвало да бъде обявен преди Нова година без да е ясно каква ще е темата му.

"Прекалено рано и несигурно тръгна БСП към този вот на недоверие, защото той беше обявен още преди Нова година без да бъде ясно каква е темата. Би трябвало да се направи по друг начин. Но оттам нататък вот на недоверие не се прави, за да се свали правителството. Има много редки случаи от стотиците вотове на недоверие, които са довели до това. Той се прави, за да покаже слабостите в управлението и за да извади онези от тях, които наистина са фрапиращи. Това прави и този вот - именно заради това не е за скандалът с ваксините. Това е безспорно." - поясни Кутев.

Проблемът в здравеопазването е много по-голям от скандала с ваксините, смята Кутев. По повод ваксините, той заяви, че се надява да има последствия за хората, които са нарушили закона, ако има такива.

"Проблем е, че един определено десен преход през последните 25 години, от които от едно напълно безплатно здравеопазване - с болници и тежки лечения безплатно за гражданите - стигаме до ситуация в момента, в която тези неща се отменят постепенно, но постоянно. Вече сме на ръба на възможностите на гражданите, за да продължат това." - коментира Кутев.

"Целта на този вот е да покажем тежки драми и проблеми в нашето общество в случая в здравеопазването. Над 10 000 пенсионера умират годишно, защото не могат да си платят лекарствата. Те просто нямат пари и не си плащат лекарствата, а статистиката ги отчита като намаляване на продължителността на живота, като естествена смърт, а тя никак не е естествена. Тези хора можеха да живеят 2-3-10 години, ако си пиеха лекарствата." - добави Кутев.

Вотът на недоверие не е за сигурността, защото здравеопазването е по-социална тема и касае всички граждани, поясни Кутев. По думите му битовата престъпност е тази, която тормози хората - "напоследък виждаме много убийства и банкови обири".

"Има влошаване. Крадат се два пъти повече коли спрямо година. На 24 януари слушах статистики, според които само 10-15% от домашните кражби се разкриват. Това е абсурдно." - допълни той.

БСП е била и по-силна като опозиция, подчерта Кутев.

"Много хора казват, че няма опозиция и че БСП е слаба опозиция, което може би до известна степен е вярно. Били сме много по-силни като опозиция. Проблем е, че няма никой друг и че БСП през цялото време е неглежирана в ролята си на опозиция. Прекалено много политици се заиграват с това и понякога стигат до договорки, разговори, а понякога и премълчаване. Това е големият проблем на България - тя има нужда от силна опозиция, което означава, че БСП трябва да работи много по-добре. Това означава, че всеки трябва да се позиционира спрямо правителството, а не знам дали е имало разговор между ДПС и Борисов, но твърдото опозиционно поведение е задължително." - обясни той.