България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Андреев: Основният проблем на съдебната реформа са промените в Прокуратурата

Депутатът от ГЕРБ намери прилика между член 129 от Руската конституция и устройството на българската Прокуратура

21.01.2016 | 15:48 Редактор: Ирина Георгиева
Андреев: Основният проблем на съдебната реформа са промените в Прокуратурата

Анексът към коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ показва на какво са съгласни от ГЕРБ и какво трябва да направят през следващите шест месеца. Това коментира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него изключително важно е как ще бъдат използвани следващите шест месеца.

"Направихме една изключително сериозна стъпка, която не задоволи всички. Аз съм гласувал за промяната на Конституцията и осем от десет неща бяха направени. Вече при промяната на Законите са необходими не 2/3, а 50+1 от народните представители. Тук обясненията за компромиси, за отстъпки и политически совалки вече не вървят. Много ясна ще стане волята на управляващото малцинство. Ако управляващото малцинство е целенасочено и целеустремено иска да промени сериозно един от най-важните закони за съдебната реформа - Законът за съдебната власт, то трябва да убеди и всички останали части от коалицията, че това е правилното решение." - добави Андреев.

Основният проблем на българската съдебна реформа е реформата в Прокуратурата, смята Андреев. Той смята, че българската прокуратура е изцяло устроена на член 129 от Руската конституция.

"Член 136, ал.3 от Закона за съдебната власт гласи: "Прокуратурата е единна и централизирана. Всички следователи и прокурори са подчинени на главния прокурор. Член 129 от Руската конституция: Прокуратурата на Руската федерация е единна и централизирана структура. Прокурорите са подчинени на по-висшестоящия прокурор и на главния прокурор." - цитира Андреев.

Грешка на народните представители е, че не смениха състава на ВСС след като се гласуваха промените в Конституцията, смята депутатът на ГЕРБ. Според него този Съвет създава скандали.