България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Посланикът на Република Корея за ядрените опити на КНДР

Първият и единствен за български медии коментар на корейския посланик у нас Шин Мен-хо

08.01.2016 | 15:31 Редактор: Мария Аладжова
Посланикът на Република Корея за ядрените опити на КНДР

"Изключително съм благодарен за действията на българското правителство и българската държава, които направиха изявление, в което остро осъдиха действията на Северна Корея и се обявиха в посока разрешаване на проблема. Силно се надявам, че другите европейски държави и света ще последват примера на България". Това заяви посланикът на Република Корея у нас Шин Мен-хо в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 8 януари.

Още по темата

"Вярвам, че сега е моментът, когато международната общност трябва да покаже своето единство срещу действията на Северна Корея", каза посланикът, като допълни, че според него това е най-сигурният начин да се покаже, че подобна заплашителна ядрена програма няма да бъде толерирана. Наред с термоядреното оръжие, Северна Корея разработва плутонова и уранова бомба, посочи още той.

"Информацията, която имаме засега е, че те разработват също балистични ракети, които могат да носят ядрени ракети и могат да бъдат изстрелвани от подводници. Това е изключително сериозно и всички ние се чудим какво би последвало, каква е следващата стъпка", поясни Шин Мен-хо.

Той сподели, че правителството на Южна Корея е особено притеснено от сегашната ситуация, тъй като столицата Сеул се намира само на 50 км. от границата със Северна Корея. "Все пак ядрените оръжия не са конвенционални оръжия, те са способни да отнемат безброй човешки животи буквално за минути", каза в подкрепа на думите си посланикът. 

На въпрос какво би могло да послужи като решение на проблема, Шин Мен-хо отговори, че Северна Корея "трябва да възприеме факта, че развитието на такава ядрена програма и притежанието на ядрени оръжия не е ползотворно и не допринася нито за нейното развитие, нито за нейната сигурност в дългосрочен план".