България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България няма бюджет за изтребителите Gripen: Атанас Запрянов

Коментар на гет.-лейтенант Атанас Запрянов и евродепутатът Ангел Джамбазки

29.12.2015 | 11:00 Редактор: Мария Аладжова
България няма бюджет за изтребителите Gripen: Атанас Запрянов

НАТО не може да охранява българското въздушно пространство самосиндикално, а само при съвместни действия с България. Това бяха думите на бившия представител на страната ни в НАТО ген.-лейтенант Атанас Запрянов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 29 декември с Йоанна Николова и Симеон Белев. 

"Въздушният суверенитет на държавите по международните споразумения е под юрисдикцията на националното ръководство. Това, което предстои да направи нашето правителство, е да промени чл. 130 от Закона за отбраната и въоръжените сили, който да позволи съвместно управление на въздушната охрана на България", коментира Запрянов.

Още по темата

Той уточни, че България единствена от държавите, членуващи в организацията за военно сътрудничество, охранява въздушното си пространство сама. За Запрянов бил парадоксален фактът, че "ние разрешаваме НАТО да воюват заедно с нас, а не позволяваме да ни охраняват".

Според него държавният бюджет не е достатъчен за сочения за фаворит сред предлаганите на страната ни бойни самолети - Gripen.

В разговора в студиото се включи и евродепутатът Ангел Джамбазки с мнението, че стратегията на управляващите да отлагат модернизацията на нашите ВВС щяла да доведе до по-големи разходи впоследствие. На въпрос какви са алтернативите за финансиране на военните проекти, депутатът отговори, че "част от парите могат да дойдат от бюджета на политическите партии".


"Не трябва да гледаме на НАТО като на някой, който ще свърши нашата работа. Структурирането на въоръжените сили е задача на българската държава и българския бюджет", допълни той.

Атанас Запрянов от своя страна информира, че в Министерството на отбраната е била създадена Дирекция "Проектно управление", имаща за цел да осигури максимална прозрачност при реализирането на военните проекти.

Целият разговор чуйте в следващото видео: