България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Й. Божилов: Нужно е да се преборим с идеологията ИДИЛ

ИД се превърна в идеология и ако не се преборим с нея, няма как да я спрем с военни средства, поясни експертът

21.12.2015 | 11:11 Редактор: Ирина Георгиева
Й. Божилов: Нужно е да се преборим с идеологията ИДИЛ

Това, което отличава Ислямска държава от останалите терористични групировки е, че тя се превърна в идеология и ако не се преборим с нея, няма как да я спрем с военни средства. Това коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му живеем в глобален свят, където взаимовръзките между държави, институции и хора стават все по-тесни - това дава възможност за развитие на човечеството, но същевременно ни прави и по-уязвими.

2015г. беше белязана от различни трагични събития и Европа няколко пъти стана жертва на тероризма, припомни Божилов. Според него тероризмът няма граници и все по-често използва социалните мрежи и е във фокуса на новините, което го прави по-видим.

Като тенденция - броят на терористичните актове по света и количество жертви се запазват, съобщи Божилов. По думите му терористичните актове най-често се случват в няколко държави - Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан, Нигерия и често жертвите и разрушенията там не се виждат, но са факт сигналите.

Образът на съвременния тероризъм

Съвременният тероризъм набира сили в най-различни среди, а между 3000 и 5000 европейци влязоха в редиците на Ислямска държава, коментира експертът по сигурност. По думите му много от тези хора са деца между 13 и 16 годишна възраст.

"Трябва да се замислим защо се получава този социален ефект и кое кара тези хора да заминават и да стават убийци? Защо младите хора се отчуждават от обществото? Може би моделът, който досега сме разработвали трябва да бъде съществено преосмислен." - отбеляза Божилов.

Ислямска държава се появи там, където нямаше държава, припомни Божилов. По думите му ДАИШ зае една празнота, която имаше възможност да расте и да набира сила, именно защото в Ирак не се намери балансът между религиите и различните етноси. 

"Сунитите се почувстваха унижени и може би нямаше перспектива за тяхното развитие. Ето защо, когато говорим за тероризъм трябва да търсим социалните корени. Много е трудно да се преборим с тероризма, ако не обърнем внимание точно на тези уязвими хора в нашето общество. Ако не успеем да прекратим това фанатизирано религиозно обучение няма как да се справим с тези феномени." - поясни Божилов.

Това, което отличава ИД от останалите терористични групировки е, че тя се превърна в идеология, отбеляза отново експертът. По думите му има много терористични организации в Северна Африка, които дадоха клетва на ИД и тя се опитва именно да завземе умовете и сърцата на много мюсюлмани. Има много хора от Западна Европа и от Балканите в редиците на ИД, но още повече са от Азия, от Северна Африка и ако не се преборим с идеологията няма как да я спрем с военни средства, подчерта Божилов.

Още по темата

Много от анализаторите считат, че европейците биват радикализирани именно заради липсата на перспектива, поясни Божилов.

"В много държави в Западна Европа се създадоха гета. Създадоха се общности, които са изолирани от света. Влизал съм в подобни квартали в западни страни и трябва да ви кажа, че това все едно е друг свят. Ако не успеем да разрешим този проблем и не прережем корена на тероризма не виждам как бихме се справили с този феномен. Много е трудно да се справим с последиците, трябва да имаме много силна политика на превенция, която да интегрира хората." - поясни експертът по сигурност.

Ясно беше, че Ислямска държава се финансира по най-различни начини от най-различни места и именно прекратяването на финансирането ще бъде един от факторите, който ще помогне със справянето с терористичната организация, смята Божилов.

"Ако не се справим с идеологията и ако мюсюлманските страни не се включат с преодоляването на този феномен. ИД не е само организация, тя има много по-дълбоки корени и без единнодействието на много държави на ислямските държави, както и държавите, които имат основна роля в региона - САЩ, Русия, ЕС. Това ще бъде единствената възможност да се преодолее." - коментира още Божилов.

Още по темата

Бежанци

Тенденцията, която се наблюдава е за спад на броя на бежанци, съобщи Божилов. По думите му през ноември за първи път броят на бежанците в Гърция намаля, но това не трябва да ни успокоява и България трябва да вземе мерки - за укрепване на границата, за по-добра координация между различните институции при охраната на границата.

ЕС обсъжда създаването на нова гранична агенция, която да подпомогне държавите, които са най-застрашени от рисковете от бежанци и да може да контролира миграционните потоци, коментира още експертът. Той предполага, че и България ще е сред държавите, които ще се подпомагат от тази агенция, но и ние трябва да вземем мерки.

 


коментирай >
Още от България сутрин
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма