България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хр. Монов: Зависимостта е това, което ни отдалечава от нас самите

Децата днес прекарват много време в социалните мрежи, а родителите им трябва да организират времето им

22.09.2015 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
Хр. Монов: Зависимостта е това, което ни отдалечава от нас самите

"Зависимостта" е това, което ни отдалечава от нас самите и ни прави несвободни в най-различна степен. Това е най-доброто определение от гледна точка на психологията за "зависимост" според психолога Христо Монов, който гостува в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него съществува парадоксът, че колкото повече човечеството се опитва да влияе на природата, толкова по-зависимо става от нея. 

"Децата днес прекарват много време в социалните мрежи. Светът сериозно трябва да си отговори за едно поколение - това, родено след 1995г., защото през последните 10 години се случиха наистина революционни промени - появи се първата социална мрежа, първите смартфони - неща, които за децата ни и подрастващите са ежедневие и е нещо, с което са свикнали и го приемат за ежедневие. Всяко едно поколение е запомнено с нещо - нашето с телевизора, след това с видеото, така че всичко е въпрос на организация и комуникация." - отбеляза от своя гледна точка психолгът Иван Игов.

За съжаление обаче все по-малко родители успяват да организират времето на детето си, отбеляза Монов. Той даде за пример екскурзия, която е организирал с дъщерите си до Милано, където туристите вместо да се възхищават от забележителностите, те са правили селфи и са продължавали напред.

"Аз забравих на дъщерите ми да си правят селфи и след това им обясних защо и колко е абсурдно поведението на хората, които си правят снимки до исторически паметници, вместо да четат какво пише на табелата. Те разбраха защо е тази забрана. Не ги толерирам, но има някои неща, които децата не са склонни да разберат и тогава е нужен авторитетът на родителя." - смята Монов.

Превръщането на цел на нещо, което е просто едно средство, е най-опасната зависимост, подчерта психологът. По думите му хората не трябва да се плашат от "зависимостите" и трябва да дадат път на младите.

Чуйте: