България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Б. Чеширков: Средно по 4000 мигранти пристигат на гръцките острови ежедневно

На 21 септември е Международният ден на мира, но такъв няма в Сирия, Ирак и Афганистан

21.09.2015 | 09:49 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Чеширков: Средно по 4000 мигранти пристигат на гръцките острови ежедневно

На 21 септември е Международният ден на мира, но междувременно в Сирия, Ирак и Афганистан няма мир. Това са страните, които създават бежанския поток към Гърция - средно по около 4 хил. души пристигат на гръцките острови по Егейско море, където малко по-бавно, но през континентална Гърция към Западните Балкани през Македония и Сърбия, те се опитват да достигнат до ЕС.

Това коментира говорителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН Борис Чеширков в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му това е динамичната обстановка, която наблюдавахме през последната седмица. 

В Одрин също имаше около 2000 души, но голяма част от тях вече са се разпръснали и са се върнали или към бежанските лагери, от които са тръгнали, или към Истанбул, посочи Чеширков. Според думите му там са останали много малко мигранти.

"За струпване в Одрин не може да се говори. Продължава обаче ежедневният поток към Гърция, както и този на хиляди хора, които транзитират през Македония и Сърбия към Хърватска, а от там към Унгария, Словения и дестинацията - Германия, Швеция." - обясни Чеширков.

България и преди е поемала бежанци, заяви балканистът и бивш посланик в Албания и в Косово Боби Бобев като посочи Илинденско-Преображенско въстание, Балканската война, Първата Световна война.

"Когато бях посланик в Албания пред очите ми през 1999г. видях как на една четвърт от територията на България, колкото е горе-долу Албания,  в рамките на четири дни се изсипват половин милион бежанци. Представяте се какво напрежение е това за обществото и за държавата. Това е числото само за Албания и около 250 хил. - 300 хил. в Македония." - даде за пример Бобев.

Светът се оказа неподготвен за бежанския проблем, а можеше да го предвиди, посочи Бобев. По думите му другата посока, към която трябва да се погледне е Близкият Изток.

Чуйте: