България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зачестяват фалшивите обяви за работа в чужбина

Хората все по-трудно се доверяват на фирмите, които се занимават с уреждането на работни места

13.08.2015 | 08:59 Редактор: Анита Соколова
Зачестяват фалшивите обяви за работа в чужбина

Случаите на измамени гурбетчии зачестяват, а това се отразява негативно на бизнеса, алармират от бранша. Хората все по-трудно се доверяват, когато си търсят работа в чужбина.

"Определено има лош привкус и много хора като идват тук при нас си задават този въпрос директно - дали ще ги измамим и излъжем", разказва директорът на агенция Анонс Данаил Калинов.

Наскоро Външното министерство и Министерството на труда и социалната политика напомниха на хората, които си търсят работа извън страната да внимават на кого се доверяват и да бъдат особено бдителни.

„Първо, трябва да се провери самата фирма. Второ, трябва да знаят къде отиват, кой е работодателят, каква е работата и какво е заплащането . За да се избегнат максимално много проблемите“, съветва Калинов.

Освен с фалшиви обяви за работа, хората се сблъскват и с други проблеми. Езикът и липсата на опит често ги  разочароват и връщат в родината.

„Ако говорим за ниско квалифицирани позиции, където хората отиват да работят на селско стопанство или някаква работа, която е много ниско квалифицирана и не се изисква език, тогава биха могли да възникнат проблеми основно със самата работа“, поясни директорът.

Гурбетчиите, които за първи път заминават да работят в чужбина, често имат завишени и нереални очаквания.

„Прехвърля се в другата страна, започва да работи и като види натоварването, той казва „Оле, какво става сега тука?“ -  нали, много повече работа, естествено повече пари за което, но при всички положения натоварването е друго“, допълни още той.

От  бранша посочват, че най-голям интерес има през есента. Въпреки това броят на желаещите да заминат е без особена промяна. В повечето случай гурбетчиите са на възраст над 25 години.

Репортаж на Анита Соколова: