България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С. Христова: Кворумът за референдум няма да увеличи активността на гражданите

Времето за провеждане на разяснителните кампании за народното допитване е много малко, а въпросите са сериозни и важни за обществото

04.06.2015 | 10:18 Редактор: Радослава Димитрова
С. Христова: Кворумът за референдум няма да увеличи активността на гражданите

Изискването за граждански кворум при провеждането на референдума няма да увеличи активността на населението, а ще позволи лобирането срещу допитването. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер Славея Христова от Сдружение „Болкан Асист“. Според сегашния Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е необходимо броят на подписаните граждани да покрива броя на гласувалите в последните парламентарни избори. Според Христова това няма как да стане дори и ако се направят корекции и изискването се намали до 50% от всички имащи право на глас. Основната причина е, че избирателните списъци не се актуализирани и присъстват много „мъртви души“.  

Според експертът няма достатъчно време за дебати и разяснителна компания относно въпросите от допитването. По думите й е необходимо по-подробното поясняване на позитивите и негативите от предложените промени и ясно обяснение на избирателната система. Христова смята, че въпросите в референдума не са формулирани правилно и имат нужда от корекция, защото изразяват агитация към гражданите.

На противоположна позиция е бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки. Според него промените в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не са задължителни за провеждането на референдум. Той е на мнение, че корекциите в закона изместват вниманието от самото допитване до гражданите и необходимите разяснителни кампании.