България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Едуард Стойчев: Храните у нас са евтини, но некачествени

Причината за тази тенденция са метеорологичната обстановка и политическата - свързана с Русия

10.12.2014 | 13:20 Редактор: Ирина Георгиева
Едуард Стойчев: Храните у нас са евтини, но некачествени

На българския пазар в момента има евтини, но некачествени храни. Това заяви Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него основната причина за това  е метеорологичната обстановка и политическата - свързана с Русия.

"През 2014г. най-лошо е това, което се случи от метеорологичната гледна точка - страховити загуби понесоха българските производители. Например зърно има достатъчно, но не на добро качество." - допълни Стойчев.

Стойчев е категоричен, че няма бързи и ефективни мерки, които да променят ситуацията през 2015г.

"Аз многократно съм казвал, че трябва да има дългосрочна политика и да се мисли с 5 години напред. Браншът с храните е доста интензивен, т.е. там бързо могат да се правят промени и бързо може да има лошо или хубаво отражение. В близките 3-4 години не очакваме тренд за увеличение на цените." - прогнозира Стойчев.

Българският бизнес и цените на храните при всички положения реагират от цените на петрола, смята Стойчев.

"Бюлетинът, който всяка седмица даване на медиите и на обществото съдържа 33 стоки. Ние наблюдаваме над 150 стоки, но само 33 публикуваме. От тях само 5 са със знак на седмична база нагоре. Големият скок е при зелето и краставиците, които със сигурност не се отразяват на потребителската ни кошница. В България и в световен мащаб цените на храните вече поевтиняват и се очаква този тренд да продължи да се движи в същата посока. Това обаче единствената добра новина." - обясни Стойчев.

Стойчев е притеснен от бъдещето на българския вносител и производител. Това са двете сериозни пера, от които държавата се пълни с ДДС, подчерта експертът. Според него спадът при цените е сериозен.

"Има спад до 30% при някои храни на годишна база. Например при седмична база, млечните продукти са поевтинели с 18%. Масла и подобни до 29 -30%. Много сериозен удар, защото Русия заради ембаргото, а Китай заради свитото потребление в световен мащаб, които са едни огромни консуматори на млечни произведения от ЕС, почнаха да не консумират и тази субсидирана и в момента излизаща евтино на пазара стока трябва някъде да се продаде. Това удря директно по нашите производители, които в момента не могат да си продават собствената продукция. Това е сериозен удар - това е така наречената спирала, при която нашите потребители не могат да си реализират стоката, освобождават работници и хората не могат да потребяват. Това е спирала, която върви надолу." - обясни Стойчев.

България единствените фирми, които оцеляват се занимават с износ, но пък изнасяме главно суровини, отбеляза Стойчев. Според него това е сериозен проблем и тенденцията е, че ще оцелеят само големите фирми, които имат някакъв ресурс или само тези, които са експортно ориентирани.

Чуйте:

 

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
atanas.vanev.av
преди 9 години
Абе за какво поевтиняване на млечните продукти говори този човек - кашкавала, който преди година купувах за 14 лв/кг, сега го купувам за 17 лв. (в същия магазин)?! Лютеницата и тя така. В коя точно реалност се случват тия неща - казвайте ги, че да знаем от къде да пазаруваме? Сигнализирай за неуместен коментар