България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Искра Баева: Има носталгия по изминалата епоха

Политическите промени у нас за едни са означавали бизнес и пътувания, а за други загуба на работни места и възможност да живеят само в България

10.11.2014 | 14:10 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Искра Баева: Има носталгия по изминалата епоха

На 10 ноември 1989 г., след 35 години еднолично управление, на пленум на Централния комитет на БКП генералният секретар на партията Тодор Живков е освободен от поста си. Така започват политическите промени в страната и преходът на България към демокрация и пазарна икономика. Това припомни проф. Искра Баева в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея именно заради това промените в България се отличават от повечето промени в другите Източноевропейски държави, които са предизвикани от недоволството на обществото и от масови прояви на обществото. 

"За изненада на Тодор Живков беше гласувана оставка не само като на генерален секретар на ЦК на БКП, а и като председател на държавния съвет, което означава, че е свален от всички държавни и партийни постове. Нещото, от което той е изненадан. И точно, заради това, че е приключила епохата Тодор Живков. Той управлява толкова дълго, че съм свидетелка на тези събития и на нас ни се струваше, че до края на живота ни той ще ни управлява." - обясни проф. Баева.

Проф. Баева подчерта, че никой не е знаел каква ще е цената на свободата и има носталгия по изминалата епоха. Според нея политическите промени у нас за едни са означавали бизнес и пътувания, а за други загуба на работни места и възможност да живеят само в България. 

"България се превърна от държава, която строго държеше гражданите си в границата, както беше до 1989г. в държава, която не е много гостоприемна за своите собствени граждани, тъй като не може да им осигури съществуване и ги гони в друга страна." - допълни проф. Баева.

Според проф. Баева още през първите 10 години след падането на Тодор Живков, хората видяха, че си отива сигурността - на работното място, от гледна точка на престъпността и започнаха да преоценяват отношението към Живков.

Чуйте:


Проф. Искра Баева преподава Нова и съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски”.