България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Анна Кръстева: КТБ ще бъде големият залог както за политиците, така и за мобилизацията на гражданското общество

28.10.2014 | 11:59 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Анна Кръстева: КТБ ще бъде големият залог както за политиците, така и за мобилизацията на гражданското общество

Нужно е при съставянето на едно правителство, то да има амбициозната програма за четири години, както и да бъде разписана, коментира политологът доц. Анна Кръстева. В Сутрешния блок на България Он Ер, Кръстева обясни, че е важна и продължителността на едно правителство.

"Това показва, че нашите политици живеят ден за ден и конституционният срок им изглежда безсрочен. Той е абсолютно ясен, срочен и никак не е толкова дългосрочен. Значи политическата логика е точно обратната - едно правителство излиза с програма за четири години, която има  ясни маркери. За първата година ще се свърши еди какво си, за втората ще се свърши еди какво си." - обясни доц. Кръстева.

Политологът обвърза развитието на политическата обстановка с разрешението на казуса КТБ. Според нея ако проблемът остане неразрешен, това може да предизвика сериозни обществени протести.

"КТБ ще бъде големият залог както за политиците , така и за мобилизацията на гражданското общество." - заяви доц. Кръстева.

Доц. Анна Кръстева коментира, че изявлението на Бойко Борисов , че няма да се кандидатира за президент през 2016 година, е опит да се изключи от сегашните дебати темата президентски избори без това да е гаранция, че той действително се отказва от подобна цел.


доц. Анна Кръстева е ръководител в Центъра за миграционни изследвания НБУ. Тя носи почетната титла Doctor honoris causa на Университета Лил 3, Франция. Тя е Гост-професор в Institute for Advanced Studies, Nantes, France (януари – юни 2010); Главен редактор на международното списание Southeastern Europe  (Brill); Член на международния научен съвет на мрежата на Домовете на науките за човека, Франция; Председател на AMOPA-Bg (Association des Membres de l’Ordre des Palmes Académiques)