България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Павел Александров: 12 млн. лева ще са необходими на Фонда за лечение на деца през 2015г.

Трудно е да се прецени колко деца ще бъдат изпратени за лечение в чужбина

25.09.2014 | 11:41 Редактор: Ирина Георгиева
Павел Александров: 12 млн. лева ще са необходими на Фонда за лечение на деца през 2015г.

Фондът за лечение на деца в чужбина ще поиска бюджета за 2015 година да бъде 12 милиона лева. За тази година той разполага с общо 10 милион лева. Това заяви Павел Александров, директор на Фонда в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи трудно е да се прецени колко точно деца ще бъдат изпратени за лечение в чужбина.

"Когато лекуваме децата в европейски клиники чрез формуляра S2 получаваме цена, която е многократно по-ниска от цената, която се лекуват частни пациенти. Това е много голяма отстъпка." - обясни Александров.

Около 4 млн. лева бяха спестени благодарение на този формуляр, подчерта експертът. Той обясни и каква е процедурата за финансиране на лечението на определени лица.

"Това са много тежки случаи, при които трябва да се обърнем към частни и специализирани клиники. Когато децата подадат кандидатура, имаме около 60 медицински експерта по различни видове заболявания. Изпращаме формулярите на тях и те дават своето становище. След това се гледат на Обществен съвет и той взима крайното решение." - обясни Александров.

Чуйте: