Десет вдъхновяващи и емоционални цитата от Стив Джобс

Стив Джобс: Времето е ограничено - не го прахосвайте, за да живеете нечий чужд живот!

03.01.2016 | 14:50 Редактор: Ирина Георгиева
Десет вдъхновяващи и емоционални цитата от Стив Джобс

Много от най-вдъхновяващите и емоционални думи на Стив Джобс идват от речта му през 2005г. по случай дипломирането на випуск от университета в Станфорд, когато казва на висшистите: "Вашето време е ограничено. Не го прахосвайте да живеете нечий чужд живот!"

Това обаче не е единственото цветно и проницателно нещо, което казва един основателите на Apple. От CNN са подбрали 10 от най-добрите му мисли.

1. "Компютърът за мен е най-забележителното средство, което сме създавали някога. Той е еквивалент на велосипед за умовете ни." (От филма "Memory & Imagination," 1990г.)

2. "Любимите ми неща не струват пари. Повече от ясно е, че не притежаваме нищо по-ценно от времето."

3. "Никой не иска да умре. Дори тези, които искат да отидат в рая, не искат да умрат, за да стигнат там. Все пак смъртта е дестинация, която обединява всички ни. И така трябва да бъде, защото тя е може би най-доброто изобретение на живота. Тя е агент на промяната. Разчиства старото, за да направи място за новото. Сега новото сте вие, но не след дълго ще се превърнете в старото и ще бъдете разчистени. Съжалявам, че съм толкова драматичен, но това е истината." (реч в Станфорд, 2005)

4. "Хората мислят, че фокусирането върху нещо означава да кажеш "Да" на нещото, върху което се фокусираш. Но това изобщо не е така. Всъщност фокусирането означава да кажеш "Не" на стотици други добри идеи. Трябва да избираш внимателно. Всъщност, аз съм толкова горд от нещата които съм направил, колкото и от нещата които сме избрали да не направим. Нововъведение е да кажеш “не” на 1000 неща."  (Apple Worldwide Developers' Conference, 1997)

5. "Да бъда най-богатият човек в гробищата не означава нищо за мен … Да заспивам вечер с мисълта, че сме създали нещо прекрасно… ето това има значение." (CNNMoney/Fortune, 1993)

6. "Работата ми не е да улеснявам хората. Работата ми е да ги правя по-добри." (CNNMoney/Fortune, 2008)

7. "Не приемайте всичко толкова насериозно. Ако искате да живеете живота си креативно, като творец, не се обръщайте назад. Трябва да притежавате волята да обърнете гръб на това, което сте правили, и на човека, който сте били." (Playboy, 1985)

8. "Иновацията различава лидера от последователя." ("The Innovation Secrets of Steve Jobs," 2001)

9. "Моят бизнес модел са "Бийтълс". Те са били четири момчета, които са държали негативните си страни под контрол. Балансирали са се един друг и общото е било много повече от сумата от отделните части. Ето така виждам аз бизнеса, великите неща никога не се правят от един човек. Те се правят от група хора." ("60 Minutes," 2003) 

10. "Бих изтъргувал цялата ми технология за един следобед със Сократ." (Newsweek, 2001)