Без такси за роуминг от средата на 2017г.

Също така, законът включва нови правила за целия ЕС, с които се гарантира свободният достъп на интернет потребителите

02.10.2015 | 15:16 Редактор: Ирина Георгиева
Без такси за роуминг от средата на 2017г.

Съветът на ЕС прие официално новите правила, според които от средата на 2017 г. трябва да бъдат премахнати таксите за роуминг за страните-членки на ЕС, посочват от пресслужбата.

Също така, законът включва нови правила за целия ЕС, с които се гарантира свободният достъп на интернет потребителите. 

"Сбогом ‪‎роуминг‬! От юни 2017г. вече ще е само спомен от стара сметка за телефон. Решението на ‪‎Съвета‬ на ‪ЕС‬ е окончателно!" - написа еврокомисарият Кристалина Георгиева в профила си в социалната мрежа Facebook.

Новите разпоредби ще влязат в сила три дни след като бъдат обнародвани в официалния орган на ЕС, което се очаква да се случи в началото на ноември. 

Постановлението е прието на първо четене без обсъждане на заседание на министрите от страните-членки на ЕС, които се занимават с въпросите, свързани с търговията, икономиката и иновациите.

Премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г. ще позволи на потребителите да плащат една и съща такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС.

През юни 2015г. от ЕК съобщиха, че новите правила ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г.

"От април 2016 ще има вече намаление с около 75% на таксите за роуминг, като максимумът за минута време ще е 0.05 евро, за кратко съобщение 0.02 евро и за 1МБ интернет - 0.05 евро." - съобщи тогава вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в профила си в социалната мрежа Facebook.