В Япония има повече станции за зареждане на електромобили, отколкото бензиностанции

Проучване на Nissan разкрива изненадващия факт

13.02.2015 | 16:03 Редактор: Велко Каменов
В Япония има повече станции за зареждане на електромобили, отколкото бензиностанции

Проучване на автомобилния производител Nissan показва,че в Япония има повече станции за зареждане на електромобили, отколкото бензиностанции, съобщава Bloomberg. В страната вече има 40 хиляди станции, където електрически автомобил може да бъде презареден. Развитата инфраструктура за презареждане на електромобили в Япония ще позволи продажбите на екологичните превозни средства да се увеличат.

Главният изпълнителен директор на производителя на ектромобили Tesla Елън Мъск се оплака от липсата на достатъчно станции за презареждане в Китай. Според Мъск на това се дължи слабото представяне на Tesla в страната. Япония обаче е доста по-напреднала в това отношение.

Все пак донякъде проучването представлява трик от страна на Nissan, с който компанията да увеличи продажбите на своя модел електромобил – Nissan Leaf. Според данните в него, в Япония има 40 хиляди зарядни станции за електромобили, но в тях влизат и станции за домашна употреба. Друг голям проблем за евентуалните купувачи на електрически автомобил е колко време отнема презареждането, без значение колко възможности има то да се осъществи. Това предизвикателство остава за модела Nissan Leaf и за електромобилите в бъдеще като цяло.