Bluetooth връзката между смартфон и "умен" часовник лесно може да бъде хакната

Bluetooth каналът може да предизвика огромен проблем за сигурността

12.12.2014 | 15:59 Редактор: Ирина Георгиева
Bluetooth връзката между смартфон и

"Умните" устройства, които използват Bluetooth за пренос на данни, лесно може да бъде хакнати и са уязвими на атаки, пишат от Deccanchronicle. Данните на потребителите с такива устройства, както и известията, SMS, записки в календар, биометрични данни и други, са най-атакувани, докато се прехвърлят между устройствата, използващи Bluetooth. Такива устройства например са "умните" часовници на Samsung. Те използват Bluetooth, за да се свържат с мобилното устройство и по този начин го управляват.

Още по темата

Bluetooth сигналите разчитат само на 6-цифрен PIN код за удостоверяване. Изпратените и получените данни между умното устройство и вашият телефон чрез Bluetooth и 6-цифрен PIN лесно може да бъде хакнат чрез груба сила. 6-цифреният PIN код има само един милион възможни комбинации от бутони. На хакерите им отнема секунди, за да го "разбият".

Изследователи от компанията за софтуер Bitdefender "хакнаха" връзката между Samsung SmartWatch и смартфона Google Nexus, посочват в доклад на ArsTechnica. Експертите са използвали някои лесно достъпни хакерски инструмента, за да проникнат между връзката на двете устройства. Те са успели да наблюдават цялата информация, която преминава между тях.

Още по темата

Възможността за хакерски атаки през Bluetooth не са изненада за никой, проблемът идва оттам, че все повече устройства използват този вид технология за пренос на данни. Bluetooth каналът може да предизвика огромен проблем за сигурността. Нужно е производителите на тези "умни" устройства да разработят по-сигурен метод за комуникация между тях. Една от възможностите е да се използва парола преди сдвояването, но е факт, че не всички "умни" джаджи имат клавиатура. Другата опция е да се използва методът за сдвояване NFC, но така цената на уреда ще скочи почти двойно. Третата възможност е да се криптира с втори слой Bluetooth сигналът, но това само ще намали заплахата от хакерски атаки.

 


коментирай >
Още от Техно
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма