Бихте ли поверите ли управлението на активите си на изкуствен интелект

Коментар на Манус Крани за телевизия Bloomberg от Лондон

10.12.2014 | 14:15 Редактор: Георги Стоянов
Бихте ли поверите ли управлението на активите си на изкуствен интелект

Това е признак, че те вече не се доверяват особено на фондовите мениджъри или това е знак, че трябва сме в крак с времето и да прегърнем новите технологии. Нашият бизнес е и дигитален.

Манус Крани: Ние сме в дигиталния бизнес. Всички сме дигитални.

Исках да кажа, че сега вече и UBS са дигитални.

Манус Крани: Мисля, че тук говорим за смяна на поколенията в управлението на фондовете. С други думи богатите са си богати, но следващото поколение, което сега поема нещата в свои ръце, е много по умело в използването на технологии.

Така че UBS организира състезание. Задачата е била да се извлече информация, която е най-подходяща за всеки отделен клиент, от огромни масиви с данни.

Видях наша история в Bloomberg, че Amazon и Google застрашават бизнеса на UBS. И си казах, чакайте малко, богати хора, UBS са застрашени от Amazon и Google.

В това има смисъл.

Манус Крани: Да, има смисъл, така че те правят това състезание, което печели SQREEM Technologies. Участвали са 80 екипа. Състезанието е проведено в Азия и тази компания е спечелила, защото това, което са направили – наистина ми харесва – те са проследявали повтарящи се модели, повтарящи се модели сред 6 милиона души в Сингапур, които говорят за 85 милиона различни неща – храна, суета, пътувания.

Те са обработили огромно количество информация, от която са извлекли тези повтарящи се модели.

По този начин те персонализират информацията. Всички писма от изпълнителни директори на компании, които получаваме по пощата и клиентите получават от UBS, всичко това е персонализирано.

Ако наистина се интересувате от злато, мигновено получавате последните ъпдейти по темата.

Така че това всъщност не са съвети за богати клиенти. Просто предпочитанията ви се прецизират дигитално, за да ви се предостави услугата, която най-добре ви приляга, като индивидуален клиент?

Манус Крани: Абсолютно. Това, което обикновено си представяме за управлението на активи, е да седнем на четири очи и да поговорим за това, което правите и от което се интересувате.

Сега сме една стъпка напред в това отношение. Едно допълнение към всичко това. Компанията Sqreem е основана преди 7 години от двама младежи, бивши банкери от Wall Street - Rene Raiss от Колумбийския университет и Ian Chapman-Banks, който е бил технологичен специалист цели 20 годни.

Те разработват алгоритми за търговия, имат 15 служители. Това ми напомня, когато аз работих в Чикаго, тествахме една от първите системи за търговия с гласово активирани алгоритми, разработени от двама руски астронавти.

Не работеше много добре с S&P500, но това илюстрира, къде се намираме, когато говорим за събирането на данни – повтарящи се модели – върху това работят тези момчета, с това се занимава тази компания за обработка на големи масиви данни.

Те събират тези модели и ги предоставят на хората, които се интересуват и същевременно ви гарантират, че получавате адекватна за нуждите ви информация в реално време.

Goldman Sachs го правят, Credit Suisse го правят, и което е още по интересно, Credit Suisse също имат подобен пилотен проект в Азия.