Товарен кораб на NASA се взриви при старта

29.10.2014 | 07:52
Товарен кораб на NASA се взриви при старта

Ракета на NASA се взриви при изстрелване на 28 октомври 2014 в 06:22 местно време. Корабът е бил товарен, без екипаж. Никой от екипа на NASA не е пострадал, съобщава агенцията.

Двигателите на ракетата-носител Antares, която се взриви при старта са минали всички тестове и никакви проблеми не е имало, заяви на пресконференция вицепрезидентът и изпълнителен директор на Antares Orbital Sciences Corp Франк Калбертсън.

Ракетата-носител Antares с товарния космически кораб Cygnus с над 2 тона товар за Международната орбитална станция се взриви при старта от космодрума Уолопс Източното крайбрежие на САЩ. Оборудването за научни експерименти бе унищожено.

Според изявлението на Уилям Герщенмайер, зам.-директор на Изследвания и операции на NASA, американската космическа агенция ще продължи да работи за следващ опит за изстрелване, след като изясни причините за днешната катастрофа.

Екипажът на Международната орбитална станция не е в опасност от липса на храна и други критично важни доставки, съобщава NASA.

„Orbitаl демонстрира изключителни възможности в първите две мисии до станцията по-рано тази година и знаем, че успехът ще продължи. Изстрелването на ракети от нас е изключително трудна задача и ние се учим от успеха и неуспеха. Днешният опит за изстрелване няма да ни спре в усилията да разширим вече показалите успех възможности да изпращаме товари от американския бряг за Международната орбитална станция“, каза Герщенмайер.

Orbitаl е започнал разследване на причините за катастрофата.

/Снимка: Откъде можеше да се наблюдава старта: NASA/Wallops Mission Planning Lab/

Експлозията е удар за програмата за товарни полети, изпълнявана от САЩ откакто NASA пенсионира космическата совалка през 2011.

Агенцията в момента разчита на доставките на товари, изпълнявани от Orbital и SpaceX до станцията, както и на руската космическа агенция за превоз на астронавти до Международната орбитална станция.

Акциите на базирания в Дълес, Вирджиния Orbital изгубиха 19% в късната търговия след експлозията.

Orbital Sciences има договор за 1,9 млрд. долара с NASA за комерсиализиране на рутинни товарни полети, преди това изпълнявани от агенцията.

Президентът Барак Обама е бил уведомен за експлозията и ще продължи да получава информация, каза Ерик Шулц, говорител на Белия дом, цитиран от Bloomberg.

Мисията бе пети опит за изстрелване на ракетата Antares и трети старт с космическия кораб Cygnus на Orbital.

Капсулата носеше на борда 2290 кг товар за станцията.

Вижте кадри от експлозията.

 

Автоматичният кораб е претърпял „катастрофична аномалия“ шест секунди след старта, съобщи NASA на сайта си непосредствено след взрива. Цената на ракетата и космическия кораб е била над 200 млн. долара, каза директора на Antares Orbital Sciences Corp Франк Калбертсън.

Автоматичният кораб е претърпял „катастрофична аномалия“ шест секунди след старта, съобщи NASA на сайта си непосредствено след взрива. Цената на ракетата и космическия кораб е била над 200 млн. долара, каза директор на Antares Orbital Sciences Corp Франк Калбертсън.

Orbital Sciences и NASA формират екип, който ще разследва инцидента, съобщи агенцията.

Antares е двустепенна ракета, предназначена да извежда в орбита около Земята средно големи товари до 6120 kg.

Първоначално разработена за снабдяване на Международната орбитална станция по договор с NASA, Antares използва многобройни стандарти, производствени и тестови процеси, общи за семейството на Orbital за успешно изстрелване на малки капсули.

Първият старт на Antares бе извършен от космодрума на NASA Уолопс на 21 април 2013, съобщава Orbital на сайта си.

Оборудването за Международната орбитална станция ще бъде доставено през декември.

„Ще работим с доставчиците, за да го предоставим на станцията“, каза Майк Сафредини, директор на програмата на международната орбитална станция в NASA на пресконференция след катастрофата.

Той съобщи, че въпреки аварията, космонавтите и астронавтите, както и самата станция са „в прекрасна форма“, имат храна и вода до март 2015 и напомни, че на 29 октомври 2014 ще бъде изстрелян руския товарен кораб Прогрес.

„След това ще излети корабът на SpaceX. Засега стартът е насрочен за 9 декември, но мисля, че ще променим малко заявката за товара, за да добавим елементите, които днес изгубихме“, допълни Сафредини.