IFA Берлин: Интернет технологиите навлизат и в кухнята ни

Главният технологичен директор на Electrolux Ян Брукман пред Bloomberg

05.09.2014 | 16:27 Редактор: Велко Каменов
IFA Берлин: Интернет технологиите навлизат и в кухнята ни

Главният технологичен директор на Electrolux Ян Брукман коментира новите технологии в кухнята, които скоро ще станат достъпни за масовия потребител.

 

Става въпроса за тенденции. Какви са тенденциите, какво влиза в домовете ни?

Устройствата, предлагащи интернет връзка, навлизат под всякаква форма в домовете ни. Освен това те се обединяват в едно цяло. Новите домакински уреди целят да предложат на потребителите истинско професионално усещане и да доведат до устойчиво развитие и енергийна ефективност като при прахосмукачките например.

 

Да поговорим за енергийната ефективност, очевидно това интересува хората. Прахосмукачките представляват един аспект от въпроса. В кои други области потребителите ще бъдат принудени да станат по-енергийно ефективни?

Отдавна усилията са насочени към по-ефективни хладилници и миялни машини, сега просто процесът се ускорява. Въвеждането на изискване за етикет на уредите, показващ енергийните им характеристики, е нова идея за Европа. Това е голяма крачка и ние вече сме подготвени.

 

Направихте вълнуваща демонстрация с готвене. Фурните ни за печене вече ще бъдат на пара. В момента моята фурна не е на пара. Какво пропускам?

Първо ще кажа, че трябва да притежавате такава фурна. Ние оборудваме 50% от професионалните готвачи в Европа и те всички готвят на пара. Не може всички да грешат. Трябва да използвате пара, защото чрез този начин на готвене се постигат най-добрите резултати, приготвя се най-добрата храна. Това е най-доброто решение и ви дава предимство.

 

По-бързо ли готвят?

Фурната не готви по-бързо, но го прави по-правилно, предпазва храната от изсъхване, което прави готвенето на зеленчуци и месо напълно различно. Умната фурна на пара  ще ви помогне да постигнете професионални резултати.

 

Колко интегрирана ще стане кухнята? По какъв начин ще се промени?

Кухнята ще стане по-професионална. Устройствата, свързани с интернет, които навлизат и в кухнята, например чрез фурната на пара, ще ви помогнат да разберете рецептата правилно и да я следвате като професионален готвач. Може би после ще излезете от кухнята и ще отидете в хола при приятелите си, докато гледате в камера какво се случва във фурната ви. Така ще имате нивото на контрол, което искате да постигнете докато готвите.

 

Значи можете да ми гарантирате, че няма да изгоря ориза си.

Няма да го изгорите, а докато готвите ще си прекарате добре, може да гледате телевизия или да пиете червено вино с приятелите си, или пък лимонада с децата си, в зависимост от ситуацията. Знам, че искате това.

 

Тези уреди обаче струват много пари, нали? Това са нови технологии. Кога ще станат по-достъпни?

Връзката с интернет става все по-евтина и скоро тези продукти ще поевтинеят. Например парната фурна, която използват професионалистите, ще достигне цена, която масовият потребител може да си позволи, не прекалено ниска, но цена, която ще направи продукта достъпен за масовия потребител.

 

Дайте ни някакъв период. Една, две или три години?

Тази година виждате демонстрация на фурната. В момента става въпрос за това да представим добре ползите от нея, които ще доведат до повече продажби на пазара. В момента 10% от фурните, които се използват, са на пара. През следващите 3 години делът им вече трябва да достигне 50%.

 

Цялата тази свързаност между всичко повдига въпроси около сигурността. Видяхте какво се случи с Apple. Какво правите, за да запазите личното пространство на хората и домовете им?

На първо място поставяме комуникацията в дома, а не извън него. Влязохме в съюзa AllSeen Alliance. Това е тенденция в цялата индустрия. Целта е да направи сигурността на дома една от основните цели. Ние също следваме тази цел. Уверявам ви, че това ще бъде от ключово значение в развитието ни и на тази цел ще базираме характеристиките на продуктите си.