Обявиха наградите MacRobert 2014

04.07.2014 | 11:11
Обявиха наградите MacRobert 2014

Cobalt Light Systems спечели наградата MacRobert за иновации за 2014.

Системата Insight100 за летищна сигурност може да анализира бутилки до три литра, за да определи дали съдържат някаква опасност, без да се налага да бъдат отваряни. Скенерът дава подробна информация и изключително надеждни резултати само за пет секунди.

Ето кои бяха фаворитите:

Свръхзвуков самолет, супер сензор и супер скенер: три британски технологии, които се борят за престижната награда MacRobert.

Започва ли нова Златна ера за британската инженерна мисъл?

Свръхзвуков изтребител, супер сензор и супер скенер. 3 супер-технологии, които се борят за престижна награда. Какво отличава тези британски иновации? 

Този изтребител F-35 има специално преимущество. Повдигаща система, проектирана от Rolls-Royce, която му позволява да излиза вертикално.

Не е първият самолет, който го може, но е първият, който достига свръхзвукова скорост.

Тягата е толкова голяма, че може да повдигне 17 Mini Cooper  от земята.

Другата технология е OptaSense. Тя превръща фибро-оптичните кабели в микрофон. Това позволява по-добро и евтино охранително наблюдение, осигурявайки безопасността около водопроводи и железопътни релси.  Само е необходимо да се добави и хидравличната фрактура при военни условия.

Но победителят… не това не е ексцентрична микровълнова – това е летищен скенер.

Само за 5 секунди, устройството от Cobalt Light Systems може да анализира течности или субстанции в запечатан контейнер. Първоначално произведен за фармацевтичните компании, намира своето приложение в летищната охрана, ускорявайки движението на опашките.

Спестява милиони долари и ни освобождава от ограниченията за носене на течности веднъж за винаги. Наличен вече на 65 летища в Европа, изобретателите му казват, че може да се използва и за откриване на рак и анализиране на храната.

Том Гибсън. Блумбърг 



Наградата MacRobert е дадена за пръв път през 1969. Победителят печели златен медал, а всеки от номинираните - бронзов.

Наградата се придружава от парична премия от 50 000 паунда, която обикновено се поделя по равно между номинираните, само в изключителни случаи Академията дава предложения как да стане това.

Връчването на наградата е признание за успешно развитие на иновативни идеи. Целта е да се покаже значението на иженерната мисъл seeks и ролята на изобретателите, техния принос за просперитета на Великобритания и международния престиж на нацията.

Основана от MacRobert Trusts, наградата се връчва вече от The Royal Academy of Engineering. Финансира се с дарения от MacRobert Trusts, The Royal Academy of Engineering и британската индустрия.