3D смартфони и таблети атакуват пазара

Нов софтуер ще променя изображенията

18.06.2014 | 14:38 Редактор: Ирина Георгиева
3D смартфони и таблети атакуват пазара

Правили ли сте си снимка, която бихте искали да видите от различен ъгъл?

Това съвсем скоро ще се превърне в реалност чрез камерата на телефона ви и специален софтуер, който ще позволи не само да улавяте снимки, но и да ги обработвате и редактирате с 3 D ефекти в реално време, показва проучване на Business Insider.

Например, ако искате да видите един човек как е облечен, но той е седнал и не можете да прецените - чрез новата технология ще можете да промените изображението, така че да "изправите" вашия приятел.

Базираната в Израел Mantis Vision се занимава с разработване на 3D софтуерни решения.

Компанията осигуря основният 3D двигател на проекта на Google Tango, който беше представен в началото на годината. Google вече представи прототипи на смартфони и таблети с проекта Tango, които притежават уникалната функция да картографират света около вас само чрез камерата си. Това е възможно, тъй като телефонът автоматично ще сканира и измерва помещенията, в които се движат потребителите и ще създава тяхна виртуална версия.

От Mantis Vision твърдят, че тяхната 3D технология е по-различна от тази на мобилните устройства HTC One M8. Разликата се състои в това, че камерата на HTC търси дълбочината на изображението, докато разработката на израелската компания превежда всяка една част от изображението през 3D технологията.

Това, от своя страна, не само позволява на потребителите да разглеждат снимки от различни гледни точки, но също може да им позволи да променят частите, които изграждат изображението.

Технологията на Mantis Vision е един от поредица сигнали, че 3D ефектите са на път да изиграят много по-голяма роля в основна потребителска технология.

Amazon се очаква да представи първия си смартфон през тази седмица, за който се говори, че ще бъде с  четири камери и също ще има възможност за 3D ефекти.

Lytro също се опитва да допринесе за интерактивната фотография в интернет, като прави плейъра с отворен код.