Q&A с Клара Маринова, 10.10.2015 I част

Това е предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори

11.10.2015 | 16:36 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 10.10.2015 I част

Гости в поредното издание на предаването Q&A С Клара Маринова на 11 октомври 2015 са политолозите Димитър Ганев и Калоян Методиев, както и икономистът Лъчезар Богданов. Специално участие чрез скайп взе и народният представител от ГЕРБ Силвия Хубенова.

В първата част гостите дискутират състоянието на българската икономика. Според данни от икономическото министерство, България е на път да се превърне в своеобразен “инвестиционен рай”. Наистина ли кризата си отива от нашата земя? Защо ние, гражданите, не разбираме, че кризата си е тръгнала от България?

Кога ще усетим промяната и ще й кажем “сбогом”? По данни на Националния статистически институт: бизнес - климатът през септември се е влошил с 2,9 пункта спрямо август, а несигурната икономическа среда е основният фактор, който експертите сочат като пречка. След юни (с изключение на август) доверието в стопанската конюнктура непрекъснато намалява. Прогнозите за състоянието на фирмите във всички отрасли стават все по-тревожни и “мрачни”, като най-големият спад е в промишлеността - 4,8 пункта, следва - строителството. Малко “по-розови” са очакванията за търговията на дребно и услугите.

Доверието в бизнес - климата в този отрасъл спада с 1,7 пункта, като оценките за състоянието на фирмите се понижават от “добро” към запазване на “същото”. Чии данни отразяват по-вярно реалността у нас –  на Лукарски или на националната статистика? Какви ще са последствията от увеличаване на несигурността на икономическата среда? Срещите на политиците с избирателите са във фокуса на общественото внимание преди изборите. Обсъждат ли се истинските теми на местната власт? Говори ли се за ролята и възможностите на местното управление?

Публицистичното предаване Q&A с водещ Клара Маринова започва излъчване в нов ден и час - всяка събота от 11 часа по Bulgaria ON AIR

Вижте отговорите, които дават на тези въпроси Силвия Хубенова, Димитър Ганев, Лъчезар Богданов и Калоян Методиев: