Днес е ден за размисъл

Забранена е всякаква форма на агитация

04.10.2014 | 11:38 Редактор:
Днес е ден за размисъл
Днес е ден за размисъл

У нас 4 октомври е ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Забранена е всякаква форма на агитация. Местните власти решават дали да забранят продажбата на алкохол в деня за размисъл.

11 434 са избирателните секции в страната. Часове преди началото на изборния ден от ЦИК съобщиха, че нямат сигнали за нарушаване на деня на вота. Няма постъпили и сигнали за проблеми около подготовката на изборните помещения за вота в неделя. 

С полицейски кордон бюлетините бяха докарани в столичното 125 СОУ проф. Боян Пенев. Там изборните секции са 12. Всяка получи необходимите документи, печати, урна , принтер и канцеларски материали.Подготовката на изборните помещения включва поставяне на информационни табели, образци на бюлетините, списъци с партиите, коалиции и независимите  кандидати. Членовете  на изборните секции ни обясниха,  че са минали всички обучения и не очакват проблеми по време на гласуването. Очакват проблеми с копирната техника.

"Принтера сега се опитвахме да го пробваме. Технически грамотна съм, но гледам, че е само с цветно мастило. Още нямаме хартия, но ни казаха, че утре ще я получим. Да се надяваме, че няма да има проблем. Гледам че в стаята има принтер на училището, така че този, който е за изборите и не работи , надявам се че ще ползваме училищния." - заяви Радка Арабаджиева, председател на избирателна секция.

Запечатването на урната и  нараняването на печата остават за неделя. В 125 СОУ се намира и една от секциите пригодена за хората в неравностойно положение. 

"Нашата секция е на най- комуникативното място  в училището за гласуване. Защото отсреща е подхода за инвалидите и основната ни задача е да обслужим тези хора, които са в неравностойно положение. Ние не участваме за първи път в такива комисии, имаме опит и сме готови всичко да протече нормално  и съгласно закона." - коментира Георги Трандев, член на изборна комисия.

След като  класната стая бъде готова за вота се запечатва пред полицай и представител на районната избирателна комисия. След това охраната на секцията се поверява на органите на реда до отварянето й  в неделя в 6.  

Репортаж на Васил Детелинов: