Румен Драганов с оценка на туристическия сезон

Boom & Bust 20 юли част 3

20.07.2014 | 23:32
Румен Драганов с оценка на туристическия сезон

Boom & Bust 20 юли част 3: „Летният туристически сезон – прогнози и оценки“
Гост: Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма

 

Още по темата

Като труден оцени туристическия сезон Румен Драганов, но заяви, че независимо от лошото време, външно- и вътрешно политическата криза, туризмът стои стабилно. Сегашният сезон няма да унищожи сезон 2015, там продажбите вече започнаха и дори се продават почивки за другото лято с намаление.

В предаването на Влади Сиркаров и Кузман Илиев Драганов направи оценка на сезон 2014 и обяви прогнозите си за следващия.


В деня на наводнението в Приморско самите туристи са помагали на хотелиерите да се справят, каза още Драганов. Загуби имат е за рибарите, има проблем с осигуряването на пътуванията по река Ропотамо, защото кейовете са разбити, но туристическият бизнес бързо се е възстановил, каза експертът.

Ще има по-ниски от очакваните резултати, на базата на консолидирания баланс на резултатите от туризма. Това се дължи на понижението на курса на рублата и на украинската гривна.

„Руснаците масово питат за „скидка“ – за намаление, по какъв начин да плащат по-малко“, каза Драганов.

България загуби сухопътния трафик през Украйна и туристите с коли и автобуси трябва да заобикалят много и това оскъпява маршрута. При това се оказа неподготвена да увеличи самолетния трафик, „такава е спогодбата между България и Русия, че няма как да го увеличим“.

„Самолетите са пълни“, обясни Драганов. „Има преструктуриране на пазара. Голяма част от руснаците, идващи от Русия отиват да почиват в имотите си, купени в България. Не само собствениците, но техни близки, роднини, приятели, колеги.“

Същевременно има отлив от заемане на хотелска база. Туристи има, но заетостта е по-малка от миналогодишната и всички заети в туризма ще получат по-малко от 2013, обясни Румен Драганов.

Сезонност на туристическия продукт

Туристическият бранш нееднократно настоява за ползване на туристически ресурс публично-държавна собственост – атракции, културни и природни забележителности, нематериално наследство.

Румен Драганов укори държавата за липсата на действия за реставрация на културните и исторически паметници в България. Той даде за пример как само преди месец митрополията в Търново е осъдила държавата в лицето на МРРБ за 6 храма в Арбанаси.

Целият разговор - във видеото.


В средата на декември съдът във Велико Търново върна на Великотърновската митрополия на БПЦ петте църкви - „Рождество Христово”, „Св.Димитър”, „Св.Атанас”, „Св.Архангели Михаил и Гавраил” и „Св.Георги”, намиращи се в с. Арбанаси.