Тодор Николов: Няма риск за банковата система у нас

Зад кризата стои една финансова война и в момента обществото е свидетел на преките и косвени щети от нея

15.07.2014 | 09:48 Редактор: Ирина Георгиева
Тодор Николов: Няма риск за банковата система у нас

Няма риск за дестабилизиция на българската банковата система, защото кризата в КТБ не е системен проблем, а затруднение на само една банкова институция. Това заяви анализаторът Тодор Николов в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него решенията в правилна посока са тези, които ще гарантират, както че проблемът няма да се разрасне, така и че ще се неутрализират онези финансови участници, които са причинили затрудненията

Николов подчерта, че е имал по-големи очаквания от консултациите при президента Росен Плевнелиев и че все още не е получил обективна информация за реалното състояние на КТБ. Според него двете решения за незабавно започване на процедура за присъединяване на България към Единния банков надзор на ЕС и провеждане на международен одит на КТБ са правилни.

"От гледна точка на сроковете, това със сигурност ще удължи периода, в който няма да има яснота и няма да се вземат решения за по нататъшното развитие на кризата на КТБ.Вторият аспект е, че това със сигурност показва, че ние сами не можем да си свършим работата." - допълни анализаторът.

В момента има действащ закон, подчерта Николов. По негови думи той е в резултат от много по-тежката криза през 1997г.

"Аз съм убеден, че банковата система е добре и стабилно може да преодолее кризата, която се създаде около КТБ. Втората голяма разлика е, че към онзи момент в България не действаха механизми, които да защитават системата в различни ситуации на криза, като например фонда за гарантиране на влоговете. Не само, че е създаден, но и в него има вече натрупан ресурс, който е достатъчен да се въздейства в условията на криза. И третата разлика е, че в момента говорим за криза в една банка и нека да не забравяме от къде тръгнаха събитията." - прогнозира Николов.

Николов отбеляза, че зад кризата стои една финансова война, сблъсък между икономически структури, които до скоро са си партнирали и в момента обществото е свидетел на преките и косвени щети от тази финансова война.

"По света такива войни се водят. Не е нещо изненадващо във финансовия свят, но именно тук е ролята на държавата. Тя определя правилата и границите и когато някой от финансовите участници, независмо какви цели преследва, наръши тези правила, държавата се намесва с всички нейни инструменти." - коментира Николов и допълни, че институциите не са действали достатъчно решително при създалата се ситуация.

Пълният коментар в следващия видео материал: