Мариана Попова иска дует с Лара Фабиан, защо не на български

Певицата разказа, че била на крачка от влизане във Вип Брадър

05.12.2015 | 17:31 Редактор: Доника Ризова
Мариана Попова иска дует с Лара Фабиан, защо не на български

Поп-певицата Мариана Попова е специален гост в Медиите ON AIR на 5 декември, където коментира конкурсите Евровизия, пътя на артиста и сблъсъка с интернет реалността, преживяванията си около шоуто Биг Брадър и каузите, които подкрепя. Съвсем импровизирано за компания на певицата в студиото дойде 6-годишната й дъщеря Мария Магдалена.

 

Доника Ризова: Мими не пожела микрофон и няма да успеем да чуем гласа й. Виждам, че има данни за топ модел, но ще стане ли певица?
Мариана Попова: По-скоро ще стане художничка, много рисува и то доста добре. Музиката й е интересна по отношение на танците, но не вижда сериозен интерес откъм пеене.
Детската Евровизия гледахме заедно, танцувахме много, по-скоро тя танцува. Аз се опитвах да внимавам.

На кого му хареса повече?
Мисля, че на Мария, тъй като аз гледам професионално на тези неща и ми е трудно като обикновен зрител да се насладя на картината и събитието.

Какво видяха и чуха професионалните ти очи и уши?
За пореден път видях страхотния екип на Евровизия, видяхме, че дори в Българската национална телевизия могат да се виждат много добри неща. Естествено, това е благодарение на екипа на Евровизия. Видях много големи и  много малки деца на една сцена, това е леко неравностойно. Как би могло едно малко същество да се пребори с голяма кака, която вече пее доста добре. Това за мен е неразбираемо, възрастовата граница трябва да е максимум 14 г.

Песните, които изпълниха, бяха ли детски и специално направени за повода?
Нямаше много детски послания. Тази Детска Евровизия се превръща повече и повече в недетска Евровизия, а в реална Евровизия, с изключително сериозни песни и сериозни послания. Едва ли децата сами осъзнават за какво точно пеят. Едва ли едно малко момиче знае защо градът е сив, защо животът е тежък и не мисля, че трябва да им се вкарват такива мисли в главата. Смятам, че за децата светът е красив, той е в розово, пълен е с игри и усмивки, такива трябва да бъдат посланията.

Не се ли превръща Евровизия все повече в бизнес и политика?
Тя винаги е била. Това не е нищо ново, защото медията и телевизията са бизнес и политика. Телевизията е красива кутийка, от която ти говорят каквото си пожелаят и доста често пропагандират свободния избор, който не съществува реално в света, в който живеем.


Ти представи България на Евровизия с една страхотна песен и с изключително оригинално решение и за балета, и за участието на Азис, а всъщност тя не достигна до местата, до които всички искахме, очаквахме и вярвахме, че тя заслужава. И тогава си помислих, че България е прекалено малка, за да има поддръжници сред страните съседки...

Да, има много геополитика в конкурса. Тогава още не бяха сменили регламента за разделянето на полуфиналите, сега вече стана по-сложно да гласуваш геополитически. Но когато аз участвах през 2006-та, реално всяка държава гласуваше за приятелските си или най-близките си съседи. А ние нямаме приятели. Опитахме се да създадем приятелства с Гърция, с Кипър, но реално не виждам начин, по който този вот може да бъде пречупен. Но пък Стунджи и Елица една година по-късно успяха да впечатлят хората с нещо много зрелищно и нестандартно. Там вече възникна въпросът за уговорки и геополитика. Като цяло този конкурс обслужва геополитиката.

 

При представянето на песните не става ли въпрос за много пари и пиар?
Да, разбира се. Там маркетингът и мениджмънтът са огромни, правят се пари от всичко, от снимките от бекстейджа, от видеата, DVD-тата, които издават и всичко най-малко правят пари. И браво!  Това е един добре организиран бизнес на едни момчета, които си вършат много добре работата.

Как изглежда Евровизия отвътре?
Много професионално, много стегнато, много добре организирано, на световно ниво, от гледна точка и на техника, и на екипи. Изключително работливи, използват 100% доброволци във всяка държава. Никой не взема хонорар за работата си, накрая всичко отива в хазната на Евровизия.

Какво ти донесе лично на теб твоето участие там?
Безспорно голяма известност в България. За една нощ от Марианка, която пееше по клубовете, се превърнах в Мариана Попова. Донесе ми най-голямата радост и най-голямата болка. Аз съм от артистите, на които за една нощ им се наложи да се радват и същевременно с това да усетят големия шамар от славата, за който никой не е подготвен. Като тръгваш по пътя на артиста се надяваш, че това, което правиш, е позитивно и вярваш, че хората много те обичат, защото си тръгнал да го правиш с обич и душа. Но попаднеш ли в интернет, изтрезняваш много бързо, защото разбираш, че пречиш на някого в живота му, защото просто не те харесва.

 

Защо мислиш, че това е голямата маса от хора? Обикновено в интернет коментарите се пишат от анонимни хора, така наречените хейтъри...

Не, ти не знаеш. Ти си мислиш „Сега ще се кача на голямата сцена, моята музика, моето изкуство ще стигне до хората“ и в този момент правиш голямата грешка да влезеш в интернет и да разберш, за за съжаление не живееш в този положителен свят, в който ти се иска да живееш.

Това повлия ли по някакъв начин на представянето ти?

Не, но определено те смазва психологически. На никого не му е приятно да прочете колко е грозен, некадърен, тъп, смотан и всички тези епитети.

 

Сега четеш ли, интересуваш ли се какво се пише за теб след толкова години?
Не, не ме интересува, защото общувам с хора, които са потвърдили на 100%, че стоят зад мен, че ще дойдат в залата, ще си купят билет. Аз съм калкулирала съм някаква бройка от хора, които ме уважават и обичат за това, което съм и като човек, и като артист. И те ми дават тази сигурност и спокойствие. Другите не са за мен, не ме интересуват.


Когато те разпознаят на улицата, какво ти казват хората, има ли повече доброжелателни коментари?
Казват, че съм много по-симпатична на живо. Ще цитирам една баба от супермаркета, която ми каза, че съм много сладка и нежна на живо, а по телевизията ме правят на урунгел. Харесвам тези хора заради това, което са. Не страдам от истерични фенове, не смятам, че славата ме натоварва, напротив. Аз обичам да общувам с хората. Спирам, говорим си, отделям им време. За мен хората са много интересни същества и искам да попия от тях каквото мога. Слава Богу, разговарят с мен с обич.

Как се информираш, гледаш ли телевизия и какво те интересува в момента от новините по света и България?
Абсолютно всичко ме вълнува, гледам телевизия, във фейсбук съм постоянно.

Сама ли администрираш страницата си във фейсбук?
Имам и лична, и фен страница, на които аз съм администратор и доста хора не вярват, че им пиша аз, когато ми пишат лични съобщения и получат личен отговор от мен.

 

Какво те питат?
За най-различни неща. Много хора търсят помощ от мен като известна личност - мислят, че имам завидни материални възможности, много бедни хора има  в България, молят ме за всичко - дрехи, обувки, пари... хората имат проблеми и си ги споделят. Съжалявам, че нямам достатъчно, за да дам на всички. Това е чувството, което те събуждат в мен. 

 

Въпреки това заставаш зад много каузи.

Това е, което мога да направя – с музиката си, защото не мога да съм финансово полезна на никого. До ден днешен съм от артистите, които мислят за насъщния си и се грижат за дома си. Затова смятам, че посвещавайки песен на нещо значимо за обществото, помагам.

Как подбираш каузите, зад които заставаш, ще разкажеш ли за последната или някоя, която ти е дала много?
Интуицията ми казва „Ти трябава да бъдеш тук, можеш да помогнеш“.

Последната ми кауза е за деца, болни от диабет тип 1. Събираме пари за инсулинови помпи, които са безкрайно скъпи. Смятам, че чисто емоционално вече успяхме да заговорим за този проблем, успяхме да събудим обществото, да накараме Здравната каса да се самосезира и от 1 април 2016 ще поеме консумативите за тези помпи. Когато става въпрос за деца, там нямам сили, желание и енергия да кажа не. За Уницеф направихме стратохнат песен с БТР, Поли Генова и Ахат - „Приспивна песен“. Гледам да се въртя около децата, те са ми по-интересни и по-чисти.

Какво ще кажеш на тези, които обвиняват в пиар звездите, заставащи зад тези кампании?
Лесно е, когато не разбираш и не усещаш нещо, да го отричаш. Всеки има право на мнение, на позиция. Аз знам, че съм полезна, че помагам, това ме прави по-щастлива, осмисля моя живот и това е моят път. Не ме интересува кой какво мисли.

 

Защо никога не влезе в диалог с жълтите медии и как може известен човек да противодейства на писания, които могат да се отразят на живота, семейството, кариерата му?

Напротив, влизала съм и съм ги провокирала по елементарен и смешен начин, карала съм ги в рамките на 24 часа да се чувстват объркани и да не знаят какво се случва. Аз съм широко скорен човек с брутално чувство за хумор. Ето един пример от миналото лято – за пореден път бяхме „разведени“ с Ханес, а ние бяхме на морето. Две седмици пускаха тази „новина“ на първи страници и ние с Ханес си направихме снимка по тениски, от плажа и написахме, „Наздраве, честито, горчиво, оженихме се“. Буквално след 2 часа същите медии, които писаха за развода, написаха, че сме сгодени, а след това направих шах и мат като написах: „Ха-ха, шега“. След което те не можаха да реагират, дори не ми се ядосаха.

 

Мария Магдалена не реагира на това, което казваш, до нея все още не достигат такива неща, но като порасне и започне да гледа и да чете, няма ли да си по-остра в реакциите?

Не, аз чудесно се разбирам с Мария и съм й обяснила, че мама е известна, защото пее. Предупредила съм я, че не всички хора са добронамерени и добри, че има от всички видове. Тя много добре знае какво се случва вкъщи, как живеем, как се обичаме, как се борим с живота. Не вярвам, че ще се налага да й обяснявам каквото и да е.

Би ли участвала пак във „Вип Брадър“?
Бях на крачка да го сторя, но се отказах, защото ми отказаха да вляза с кампанията за диабета. Казвам го за първи път във вашето предаване. В момента пак се злоупотребява във всички жълти вестници. Не съм имала никакъв пазарлък с продуцентите, просто исках да популяризирам кампанията си, да събирам пари за инсулинови помпи, не получих съпорт, започнах да се превръщам в човека, който трябва да изчака решението на големите хора и на тези, които си придават излишни важности. Да решат е ли добре да помагаме на болните деца или не е добре. И аз казах – все още решенията за моя живот си зависят от мен.  

Продават ли скандалите и „Биг Брадър“ ли е мястото за полуляризиране на подобна кауза?
Да, защото Биг Брадър е изключително гледано предаване, много възпитателно. Това, което пречи на обществото, е егото на човека – а в Биг Брадър доста успешно минават всички операции на егото на участниците. Биг Брадър е мястото, на което можех да стигна до нормалния, обикновен българин и да разкажа за проблема. Помпите са скъпи и ако хората дадат дори по едно левче, можехме да ги съберем. Когато хората се обединят, се случват чудеса.

 

Щеше да подложиш себе си и семейството си на голямо напрежение? Там непрекъснато има провокации...

Аз вече знам какво се случва в къщата на Биг Брадър. А когато имаш кауза и кампания, можеш да не се занимаваш с егото и болното състояние на съквартирантите. Беше страхотно, снощи с Ханес пак си говорихме и се върнахме назад към този Биг Брадър. Тогава всички хора си мислеха, че плача, защото се радвам, че Ханес е дошъл в къщата да ми предлага брак. Истината е, че аз нито видях цветята, нито цигуларката. Мислех, че Ханес е дошъл да ми съобщи, че някой близък е умрял. Това е истината. Защото като влизах в къщата, той ми каза „Забранявам да ми се обаждат, да ме търсят, аз не харесвам това предаване и не искам по никакъв повод да съм част от него. Влез, прави каквото ще правиш, изкарай си хонорара, но да не ме занимават с този формат“. Много по-късно, когато извади пръстена, разбрах защо е влязъл.

 

Би ли опитала да влезеш в медийния поток чрез скандал заради кауза? Новините забелязват лошите, скандалните неща, почти няма място за добрата новина...

Наскоро си говорихме с Любо Киров за Майли Сайръс – аз не се интересувам от такъв тип артисти. Не бих стигнала до крайности. Защо да ползваш скандал, за да стигнеш до хората?

 

Медиите не съобщават за добри кампании и имената на фирми и хора, които застават зад тях, какво мислиш?
Отдавна предложих на медиите да направят „добрите новини“, позитивна новинарска емисия, колко деца са се родили, колко човека са купили храна на баба и дядо на село, колко пари са събрани за инсулинови помпи. Такива неща събуждат у хората правилната посока, това ти влиза директно в душата, а какво човекът? Той е дух. Закъде бързаме, като че ли всички сме безсмъртни. Всички имаме религия, всеки вика за различни неща – а всички сме хора и всички ще умрем. Това е моята новина. Дават по новините колко се мразим, колко сме различни – покажете ми колко сме еднакви.
 

Като жена и майка какво те вълнува в момента?

Съвсем обикновени неща - да възпитам едно добро момиче, което да обича всички хора, да обича различните, да съчувства, да е състрадателна и да ми е жива и здрава.


Какво ти предстои като артист?
Следваща песен и албум заедно с Деси Кондова. Това ще бъде дуетен проект, който ще продаваме на пазара в името на кампанията и дай Боже да направим голям концерт, ако намерим спонсор и всичко е наред. При нас „несекссимолите“ в музиката е малко по-трудно със спонсорите. Но имам какво да кажа на хората и се надявам Вселената, Господ, хората, да ми дадат възможност... В албума ще има още един дует с Орлин Горанов, с Любо Киров, новата песен с БТР също ще влезе.


Мечтаеш ли за дует в момента и с кого?
Мечтите ми сега са малко по-смели мечтите - с Лара Фабиан, а защо не на български.