Готвенето с растително олио освобождава токсични химикали, които предизвикват рак или дори дегенерация на мозъка, твърдят учени, цитирани от The Independent. Според тях по-добрият и здравословен избор за приготвяне на ястия са свинската мас, кокосовият орех и зехтинът.
При нагряване царевицата, слънчогледът, соята и палмовите масла, често наричани "растителни масла" - освобождават химикали, както и алдехид, който често е свързан с рака и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.
Хранителните продукти, изпържени в растително олио като например риба или чипс съдържат от 100 до 200 пъти повече алдехиди за дневния лимит, определен от СЗО, обясни проф. по биоаналитичност химия и химична патология в университета "Де Монтфорт" Мартин Гроотвелд пред Daily Telegraph.
Използването на масло, зехтин и свинска мас в тигана обаче намалява нивото на алдехиди, а употребата на кокосов орех дори е здравословно.
Въпреки това Националната здравна служба във Великобритания не одобряват готвенето само с масло и свинска мас.
"За по-здравословен избор, използвайте само малка част от растително масло или ограничете мазните храни." - поясняват от Националната здравна служба.
И все пак растителното олио е свързано с болестти на сърцето, рак, възпаления, високо кръвно налягане и психическо здраве.
Омега-6 мастни киселини, намиращи се в растителните масла понякога "избутват" важните киселини омега-3, които поддържат мозъка здрав, смята проф. Джон Щайн по неврология в Оксфордския университет.
"Ако ядете прекалено много царевично или слънчогледово масло, мозъкът поглъща твърде много омега-6. "Вярвам, че липсата на омега-3 е мощен фактор, който допринася за проблеми като увеличаване на здравословните, умствени и други проблеми и предизвиква болести като дислексия." - допълва Щайн пред Daily Telegraph.
Въпросът не е получил достатъчно внимание от страна на здравните организации или хранително-вкусовата промишленост, добавят експертите.
Междувременно не трябва да се забравя, че зехтинът многократно е свързван с ползи за здравето.