Забрана за пушене на обществени места в Пекин

Коментар на Ивон Ман за телевизия Bloomberg от Хонконг

01.06.2015 | 16:11 Редактор: Георги Стоянов
Забрана за пушене на обществени места в Пекин

Това ще засегне много пушачи.

Ивон Ман: Наистина много. Ако влезете, в който и да е ресторант или бар в Китай има много голям шанс да видите и помиришете тези облаци цигарен дим, които са неизменни на толкова много места, защото това тук наистина е много разпространен навик.

На практика наблюдаваме този феномен дори в културно отношение. Учтиво е да предложите цигара на ваши познати, когато ги срещнете, а да откажете цигара се приема за грубост.

Пекин казва – всичко това трябва да се промени и че мерките трябва да са решителни.

Още по темата

Тази пълна забрана за тютюнопушенето в Пекин се приема като първа стъпка към една общо национална забрана, която вече се обсъжда.

Какво обаче включва тази забрана – публични пространства, като работното място, училищата, хотелите,  публичният транспорт, летищата.

На летищата вече няма да има стаи за пушене. Също така и историческите обекти – великата китайска стена, както и забранения град – те всички вече са зони забранени за тютюнопушене.

В 18 китайски градове вече има по-меки забрани. Тази в Пекин е най-строгата. Най-голямата разлика е, че под прицела попадат бизнесите.

Те могат да бъдат глобени с около 16 хиляди долара, ако не се съобразяват с този закон.

Рекламите също. Те ще са регулирани много по-строго. Рекламите на цигари вече ще са напълно забранени на телевизионния екран, по радиото, в пресата, а също така и в транспорта и по билбордовете.

Така че реклами на цигари повече няма да има?

Ивон Ман: Няма да има. Лицата, които нарушават правилата сега могат да бъдат глобени с 32 долара. Вие видяхте картата.

Тютюнопушенето в Китай е много сериозен проблем.  В страната има 300 милиона пушачи.

Това е почти една трета от населението. Освен това в Пекин, където има 4,2 милиона пушачи, ежедневно се изпушват 14,6 милиона цигари.

Световната здравна организация говори за това, как ситуацията може да се влоши и да доведе до 1 милион смъртни случаи на година.

Лавинообразно нарастващи здравословни проблеми. И те казват, че ако не се направи нищо, тези смъртни случи могат да нараснат до 3 милиона.

Китай се е опитвал да направи това и преди, но се е провалял. Защо си мислим, че този път нещата ще проработят?

Ивон Ман: Те се провалиха вече два пъти – в средата на 90-те и през 2008 преди олимпиадата в Пекин. И двата опита имаха много ограничен ефект.

Сега обаче имаме решителна подкрепа от страна на правителството. Това е водещият момент.

Президентът Си Дзинпин е забранил на официални представители на партията да пушат на публични места. Забраната включва и обичая с предлагането и приемането на цигари.

Първата дама също е много голям привърженик на забраната за тютюнопушене. 

Осен това миналия месец финансовото министерство обяви планове да увеличат акциза върху цигарите от 5 на 11%.

Така или иначе тази забрана подготвя почвата за приемането на общонационална забрана.