У нас може да бъде изграден център за лечение на тумори с лъчение както с протони или леки йони

За целта са нужни 150 млн. евро

13.10.2014 | 16:50 Редактор: Ирина Георгиева
У нас може да бъде изграден център за лечение на тумори с лъчение както с протони или леки йони

Има възможност в България да бъде изграден център за лечение на тумори с лъчение както с протони, така и с леки йони. Това обяви директорът на CERN Ролф Хойер. За целта са нужни 150 млн. евро. Подобни центрове вече има в две държави в Европа.
150 милиона евро и 7 години са необходими, за да бъде рeализиран проектът, който ще осигури по-безвредно и евтино лечение на онкоболните българи.

"Идеята е да използваме ускорител, който е разработка на CERN и с помощта на CERN да построим този ускорител, както и да обучим хората, които ще работят на него. Той надхвърля нуждите на България, но ще покрива целия Балкански полуостров." - заяви доц. Леандър Литов.

Директорът на CERN проф. Ролф Хойер очерта и предимството на протонния ускорител за туморно лечение в сравнение с останалите методи. 

"Лъчението не минава през всички тъкани, както при останалите методи. Ако тази точка тук е туморна клетка, протонният лъч се насочва директно към нея, без да засяга и здравите клетки преди и след нея,както при повечето методи, което е особено важно специално при терапиите на млади хора. За съжаление този метод е по-ефективен, но и много по-скъп." - коментира проф. Хойер.

По думите на Литов капацитетът на центъра  ще е за около 1500 души.

"Това е една научна инфраструктура, която ще изведе страната ни много бързо на челни позиции в света в няколко области." - допълни доц. Литов.

По разчети в момента един български пациент с тумор плаща по 50 хиляди евро за подобно лечение в чужбина. Осъществи ли се изграждането на подобен център у нас, онкоболните българи ще плащат много по-ниска цена - близо 15 хиляди.

В Европа такива центрове има две държави, а вече се строи нов и в Австрия.

Важна стъпка пред страната ни пък ще бъде осъществяването на преговори с Европейската комисия, за да стане ясно дали няма да може да ползваме европари за част от финансирането на скъпоструващия проект.